Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szlovák, boszniai, horvát és egyéb havazások

2014.09.23. Bata Attila

A héten már ízelítőt kapott Európa a télből. Magyarországot még elkerülte a fagy és az első havazás, de a szomszédjainkhoz már megérkezett az idei első havazás. Kedden a skandináv részeken, ma a Tátra és a Balkán magasabb hegységeiben fehérlett a táj. A havazás után ismét enyhe időjárás következik.
Kedd reggel megérkezett a havazás a skandináv részekre. Hagyományosan a norvégiai Tromso kapta az első havat. A korábbi rekord, szeptember 5., ugyan nem dőlt meg, de eléggé szokatlan, hogy a havazás megmaradjon szeptemberben. Havazott Finnországban és Oroszország észak-keleti részein is, pl. Murmanszkban is lehullott az első hó.

Hozzánk közelebb is megérkezett a tél. A
Magas-Tátrában havazott, 2100 méter felett meg is maradt a hó a hegyimentők szerint. A Lomnici-csúcson 5 cm hó hullott. A Tátra másik oldalán, a lengyel Kasprowy-csúcson ma reggelre 2 cm hó esett. Az Alacsony-Tátrában is havazott, Chopok síterepét is fehér lepel borította ma reggel.

Tőlünk délre is havazott. Szerbiában Kopaonik (1711 m) síterepe 6 cm, a boszniai Bjelasnica (2067 m) pedig 4 cm havat kapott. Ez a 4 cm Horvátországban is lehullott ma reggel a Zavizan (1678 m) melletti meteorológiai állomáson. Montenegróban is havazott, nem csak a hegyekből, hanem a Durmitor-hegység üdülőhelyéről, Zabljakból (1456 m) is havat jelentettek. Az első havazás Bulgáriába is beköszöntött, több síterep kapott egy kis havat kora reggel, amely délutánra jobbára már el is olvadt.

Az ausztriai havazásról már írtunk. Itt a statisztika szerint 20 cm hullott a Sonnblicken (3105 m), és 8 cm a Rudolfshütténél (2304 m).

Lengyel-Tátra
Lengyel-Tátra
Olaszországban a Stelvio-hágónál kora reggel még volt nyoma az 5 cm vastag friss hónak.

A hideget itthon is megéreztük, sok helyen először csökkent 10 fok alá a reggeli hőmérséklet. Kékestetőn ma reggel 3,8 fokot mértek. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.