Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Helyreállítják a régi szarajevói felvonót

2011.12.21. Árvay Sándor

Egy svájci falu segítségével helyreállítják a délszláv háborúban súlyosan megrongálódott szarajevói drótkötélpályát, amely a bosnyák főváros egyik szimbóluma volt, és a kirándulókat vitte a város fölött magasodó hegyre, a Trebevicre.
Szarajevó háborús térképe
Szarajevó háborús térképe
Az olasz határ közelében található, 1400 lelket számláló Grächen napjainkban évi 500 ezer látogatót fogad - a hegyi túrázók és a síelők is gyakorta választják úti célnak, s a közeli Zermatt, illetve Saas-Fee vendégei is sokszor kirándulnak a tenger szintje felett 1600 m magasan levő festői városkába, így hírét elviszik szerte a világba.

Grächen most egy jótékony akcióval került ismét az érdeklődés középpontjába: a Matterhorn völgyében fekvő svájci városka 8 millió eurós (csaknem 2,5 milliárd forint) ajándékot szállít az 1984-es téli olimpia helyszínére, a kilencvenes évekbeli délszláv háborúban oly sokat szenvedett Szarajevóba. A bosnyák fővárosban 2013-ra a svájci segítség jóvoltából helyreállítják a várost körbefogó (és 12 ezer polgári áldozattal járó) 1992-95 közötti ostromgyűrű bombázásai során súlyosan megrongálódott drótkötélpályát, amely a Szarajevó egyik szimbóluma volt, és a kirándulókat vitte a város fölött magasodó hegyre, a Trebevicre.

A várost a Dinári hegységhez tartozó öt nagyobb hegy (a 2088m magasra emelkedő Treskavica, a 2067m magas Bjelasnica, az 1913m-ig nyújtózkodó Jahorina, az 1502m magas Igman, és az 1627m-es Trebevic) fogja körül, s körös-körül a lejtőkön népszerű kirándulóhelyek és sípályák vannak - egykoron olimpiai helyszínként is megismerhette e környéket a világ.

A szarajevói székhelyű Al Jazeera tévé, amely egy hónapja kezdte meg adását a volt Jugoszlávia országairól, és amelynek tudósítói hálózata van nemcsak a régióban, hanem az egész világban - számolt be internetes honlapján a drótkötélpálya felújításáról.

A svájci hadsereg szervezésében 20 kamion szállítja az alpesi országból az alkatrészeket a pályához. Az első szállítmány már megérkezett, a következő kettő 2012. januárban gurul be az SFOR bázisára, a Szarajevó melletti Butmirba.

A tervek szerint 2013 közepén indul meg a felvonó a város fölött 1627 m-re magasodó Trebevicre. A csodálatos panorámát kínáló kilátó- és kirándulóhelyre az elmúlt másfél évtizedben csak személyautóval és busszal lehetett feljutni, a felújítás után azonban ismét egyszerűen megközelíthető lesz és újból beépülhet a város mindennapi életébe, a centrumból könnyen megközelíthető lesz. A kirándulók a drótkötélpályán 12 perc alatt feljutnak majd a népszerű pihenőhelyre. A kabinokban óránként 1200 embert szállíthatnak Szarajevó központjából a Trebevicre, és ez azt jelenti, hogy 130 ezer ember juthat könnyen a völgykatlanban fekvő városból a hegyi kirándulóhelyre évente - olvasható a honlapon.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.