Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szokatlanul kevés hó hullott januárban Svájcban

2011.01.31. Bata Attila

Ugyan nem tipikusan svájci jelenség volt a hómentes január Európa síterepein, de a Meteo Schweiz már összegezte a helvétek januárját. Hatalmas meglepetésre, az egyik legismertebb síterepen, Zermatt pályáin a szokásos januári hómennyiségnek csupán a nyolc (!) százaléka hullott le idén januárban.
Napsütéses, enyhe és száraz januárt zártak a svájci hegyek. Az ország legismertebb síterepei bizony kiestek Holle anyó kegyeiből. A télen-nyáron nyitva tartó Zermatt pedig szinte teljesen szárazon maradt, nehezen hihető, de a szokásos januári hómennyiségnek csak a nyolc százaléka hullott le 2011 januárjában. Nem jártak sokkal jobban Wallis régió további síterepei sem (Saas-Fee, Verbier vagy Crans-Montana), ezeken a helyeken átlagosan csak 20-30 % esett le a szokásos januári adagból. Kicsit szerencsésebbek voltak az északi részek, itt 50-70 százalék is lehullott, de elég gyengére sikerült a január az Olaszország melletti Tessin (Ticino) kantonban, ahol csak 30-40 százalék hullott.

Kevésbé vigasztalja a síelőket, hogy Holle anyó jobban rázta a dunyhát az alacsonyabban fekvő részeken. Az északi-nyugati régióban található, és 595 méter magasan fekvő Rünenberg település 108 százalékkal hozta egyedül a januári átlagot. A havazás helyett a januári napsütést élvezhették inkább a svájciak, leginkább Jura kanton déli részén, ahol a napsütéses órák száma 160 százalékkal volt magasabb a szokásos januári mennyiségnél.

A 2011-es január megdöntötte a melegrekordot is. A korábbi januári csúcsot 1948-ban mérték, ez dőlt meg az idén január 7-én, amikor Disentis településen 14,2 fokot mértek. A januári átlaghőmérsékletek is a legtöbb településen 2-3 fokkal haladják meg a szokásos januári középértéket.

Hidegrekord nem dőlt meg idén januárban, a leghidegebbet Graubünden kantonban, a 2078 méteren található Buffalora Hütténél mérték mínusz 26,4 fokkal.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.