Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Súlyosan megsérült a legjobb magyar snowboardos

2019.12.11. MSBSZ

Felkartörést szenvedett olimpiai reménységünk, a kecskeméti Fricz Botond. Leghamarabb februárban állhat újra deszkára.
Fricz Botond (Kép: Magyar Snowboard Szövetség / Facebook)
Fricz Botond (Kép: Magyar Snowboard Szövetség / Facebook)
Még három hét sem telt el azóta, hogy a magyarok közül elsőként nyert Európa-kupafutamot slopestyle-ban, most a lehető legrosszabb hírt kaptuk olimpiai reménységünkkel kapcsolatban: Fricz Botond tegnap felkartörést szenvedett. A műtét jól sikerült, de a sérülés miatt a szezon nagy részét ki kell hagynia.

A 18 éves kecskeméti snowboardos éppen a coloradói Breckenridge-ben készült következő megmérettetésére, a december 21-i atlantai FIS Big Air Világkupára. Egy nehéz slopestyle trükköt próbált megtanulni, a „boardslideinvert 630 out”-ot. Ez egy korláton végrehajtott trükk, melynek során a snowboardos a deszkájával ráugrik a korlátra, végigcsúszik azon, majd nem csak szimplán visszahuppan a hóra, hanem egy csavart szaltóval ugrik le a korlátról. A 630 a forgásszámot jelzi fokban.

Botinak soha nem volt még ilyen súlyos sérülése, még műteni sem kellett korábban. Elmondása szerint nem kellő sebességgel közelítette meg a korlátot, az ugrás a lendülethiány miatt rövidre sikerült. Az esést nyújtott karral próbálta tompítani, melynek során eltört a felkarcsontja. Így emlékszik vissza:

„Nem ugrottam el elég erőteljesen, így nem volt elég sebességem. Nagyon szerencsétlenül tettem le a kezem az érkezésnél. Nagyon ijesztő volt, mert a vállamat éreztem, de lejjebb a karomat már nem. Próbáltam mozgatni, de nem úgy mozgott, ahogy én akartam, hanem teljesen ki volt fordulva. Először azt hittem, kiugrott a könyököm, mert hallottam, hogy valami kattog.”

Ahogyan az elmozdulásos töréseknél szokásos, Boti karját műtéti úton, két csavarral és egy fémlappal rögzítették, ez a módszer vezet a leggyorsabb gyógyuláshoz. Ez a módszer sem teljesen kockázatmentes:

„Volt egy kis rizikó, hogy ha a műtét közben esetleg eltalálják valamelyik ideget, akkor a későbbiekben nem tudom rendesen mozgatni a csuklómat. De szerencsére minden rendben ment.”

Az egyórás műtét jól sikerült, a magyar snowboardost hamarosan kiengedik a kórházból. Jó kezekben van, a kórházban maximális gondoskodásban részesül, és remek ételeket kap.

Amint lehet, korábbi edzője, Ian Kirk vezetésével megkezdik a rehabilitációs programot. Kirk reményei szerint Boti talán februárban ismét deszkára állhat. Hogy versenyezni mikor tud, azt egyelőre nem lehet megjósolni.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.