Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

A világmindenség legjobb porhava a Szaturnusz holdján

2011.10.19. Bata Attila

A világmindenség legjobb porhava a Szaturnusz holdján Ma még csak távoli álom, hogy az ember valaha is a Szaturnusz bolygó közelébe jusson, pedig már a síőrültek is lázba jöttek mióta egy amerikai űrszonda képeket küldött a bolygó egyik holdjáról. Száz méter vastag, hihetetlenül apró szemcséjű, tökéletes porhó borítja a felszínt. Ilyen hó pedig sehol sincs a Földön.
A hónap elején hozták nyilvánosságra a tudományos lapok a Szaturnusz bolygót és holdjait 2004 óta vizsgáló Cassini űrszonda képeit. A bolygó hatodik legnagyobb holdjáról, az Enceladusról készült képek valóságos téli paradicsomot tárnak elénk. A holdon található kanyonokat, nagyobb mélyedéseket, átlagosan 100 méter mélyen extrém-finom szemcséjű porhó tölti ki. A rendkívül apró hókristályok olyan száraz és könnyű porhavat alkotnak, amely minden síelő vagy hódeszkás álma lehetne, de ilyet sehol sem találhatunk a Földön, még a tökéletes porhavukról híres észak-amerikai terepeken sem.

Az űrszonda képe a behavazott égitestről
Az űrszonda képe a behavazott égitestről
A gondolattal jó eljátszadozni, de nem sok realitása van egy bolygóközi síelésnek. Ha oda is érnénk valamikor, akkor először is meg kell küzdeni a gravitációval, vagy annak a hiányával. A Földhöz képest századnyi gravitáció miatt speciális űrhajósruhában lehetne csak a felszínen maradni, aminek persze nem szabadna annyira nehéznek lennie, hogy teljesen a porhóba süllyedjünk. Hütték és fűthető liftek hiányában még a mínusz 100 fok alatti hőmérséklettel is meg kellene valahogy küzdeni.

Mindenesetre, ha valaki egyszer eljut oda síelni, mi biztosan beszámolunk róla :-))
KOMMENTEK
vasssy | 2011.10.19. 17:31
Az idén sajna nem fér bele a keretbe. Talán majd jövőre... ;-)
rockenstein | 2011.10.19. 22:25
A hütték hiányát még ki lehetne bírni valahogy, de gravitáció nélkül sajna nincs csúszás. Hiába, egyelten Földünknek nincs konkurenciája a síelésben sem!:)
Joci | 2011.10.20. 19:59
Komolyabb hegyek, szintkülönbség nélkül hiába a porhó, de ha lennének is hegyek szép fenyvesek ott biztos nincsenek.
Stani | 2011.10.22. 00:10
a 100 méteres mély porhóhoz nem lenne elég a thugom, Vassy, jövőre megyünk, csak addig szerezni kell -100 C fokos hóra waxot :)
anton.r | 2011.10.22. 14:25
nekem egyelőre bejön a Föld-aztán meg majd később meglátjuk!:))
vasssy | 2011.10.23. 15:05
Stani, akkor beszerzek két vasalódeszkát, a waxot meg megnézem a Hervisben, hátha van. Meg szólunk Kotynak, hogy jövőre így tervezzen, töltse fel jól az akksikat, ne merüljön le a -100-ban olyan gyorsan... ;-)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.