Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hirscher túlszárnyalta az osztrák álmokat

2012.03.19. Lipiczky Ágnes

Hirscher túlszárnyalta az osztrák álmokat Ragyognak az osztrákok. Nem véletlenül. A vezetőedző, Mathias Berthold második szezonja ugyanis totális sikert hozott: a hétvégi schladmingi Vk-döntőn Marcel Hirscher megnyerte az összetett és az óriás-műlesikló Világkupát, míg lesiklásban Klaus Kröll lett az idény legjobbja.
A hölgyeknél az amerikai Lindsey Vonn majdnem átlépte Hermann Maier 2000-es 2000 pontos álomrekordját az összetettben - mindössze 20 pont hiányzott hozzá.

Idézzük csak fel az idény eleji beharangozónkat, amelyben arról írtunk nagy optimizmussal, ám rengeteg sérülésből visszatérő sízővel vág neki az osztrák válogatott a 2011-2012-es Világkupa-sorozatnak. Mathias Berthold, a férfiak vezetőedzője azt elemezgette, hogy előrelépést vár versenyzőitől, ám az "újrakezdő" Benjamin Raich, Mario Scheiber és Marcel Hirscher helyett inkább Romed Baumanntól várják a nagy sikert az összetett Világkupában. Nos Hirscher ezt nem így gondolta. Az osztrákok technikai specialistája ugyanis megnyerte az összetett és az óriás-műlesikló Világkupát ebben a szezonban, sőt Klaus Kröll is visszaszerezte az osztrákok becsületét lesiklásban, miután 7 ponttal a svájci Beat Feuz előtt besöpörte a szakági Világkupát. A gyorsspecialista Feuz többet várt ettől a szezontól, mégis üres lett a marka. Nagyon üres. A svájci az összetett Világkupát szerette volna, ám miután Schladmingban szuper-G-ben kiesett (itt Hirscher szenzációs sízéssel a harmadik lett) és osztrák riválisa megnyerte az óriás-műlesiklást (az amerikai Ted Ligety egyeduralmát megtörte), úgy ítélte meg semmi esélye sincs már szlalomban (nem is az ő száma a műlesiklás) arra, hogy legyőzze Hirschert a pontversenyben. Feuz le is mondta a műlesiklást, ezzel Hirscheré lett a legnagyobb kristálygömb, és csak egy kicsit bánta, hogy szlalomban már az első futamban kiesett, ami azt jelentette ebben a szakágban a svéd Andre Myhreré lett a szezon legjobbjának járó trófea. És hogy teljesek legyünk: szuper-G-ben a norvég Aksel Lund Svindal, kombinációban a horvát Ivica Kostelic állhatott fel a dobogó legfelső fokára ünnepelni.

És hogy mi történt a hölgyeknél?

Lindsey Vonn természetesen megnyerte a lesiklást (pillanatnyilag nincs nála nagyobb ász ebben a szakágban), és bár szuper-G-ben csak a hatodik lett (a német Viktoria Rebensburg nyerte meg a schladmingi viadalt), nem tudták elvenni tőle ennek a szakágnak a kristálygömbjét. Az óriás-műlesiklásban azonban nem sikerült bankot robbantania az amerikainak, hiszen a már fent említett Rebensburg lubickolt Schladmingban. Az óriás-műlesiklás megnyerése természetesen a szakági győzelmet is jelentette számára, míg szlalomban az idény legjobbja, az osztrák Marlies Schild ezúttal egy harmadik hellyel búcsúzott el a 2011-2012-es idénytől. A női szlalom nyertese Michaela Kirchgasser lett. A schladmingi krónikához tartozik még, hogy elköszöntünk a pályafutását befejező svájci Didier Cuche-től és a svéd Anja Pärsontól is, akik októberben a söldeni rajtnál nagyon fognak hiányozni az alpesi sísport szerelmeseinek.

Eredmények

Férfi óriás szlalom:
1. Marcel HIRSCHER (AUT)
2. Hannes REICHELT (AUT)
3. Marcel MATHIS (AUT)
4. Alexis PINTURAULT (FRA)
5. Thomas FANARA (FRA)
6. Jean-Baptiste GRANGE (FRA)
7. Davide SIMONCELLI (ITA)
8. Matts OLSSON (SWE)
9. Steve MISSILLIER (FRA)
10. Benjamin RAICH (AUT)

Női szlalom:
1. Michaela KIRCHGASSER (AUT)
2. Veronika ZUZULOVA (SVK)
3. Marlies SCHILD (AUT)
4. Emelie WIKSTRÖM (SWE)
5. Therese BORSSEN (SWE)
6. Marie-Michele GAGNON (CAN)
7. Kathrin ZETTEL (AUT)
8. Lindsey VONN (USA)
8. Maria HÖFL-RIESCH (GER)
10. Anna SWENN-LARSSON (SWE)
Óriás szlalom VK, végső eredmények:
1. Marcel HIRSCHER (AUT) 705 points
2. Ted LIGETY (USA) 513
3. Massimiliano BLARDONE (ITA) 408
4. Alexis PINTURAULT (FRA) 364
5. Hannes REICHELT (AUT) 337
6. Philipp SCHÖRGHOFER (AUT) 278
7. Fritz DOPFER (GER) 231
8. Cyprien RICHARD (FRA) 216
9. Kjetil JANSRUD (NOR) 212
10. Davide SIMONCELLI (ITA) 208

Női szlalom VK, végső eredmények:
1. Marlies SCHILD (AUT) 760 points
2. Michaela KIRCHGASSER (AUT) 452
3. Tina MAZE (SLO) 413
4. Veronika ZUZULOVA (SVK) 377
5. Kathrin ZETTEL (AUT) 356
6. Tanja POUTIAINEN (FIN) 334
7. Maria HÖFL-RIESCH (GER) 330
8. Therese BORSSEN (SWE) 299
9. Frida HANSDOTTER (SWE) 286
10. Marie-Michele GAGNON (CAN) 248
KOMMENTEK
Bukfenc | 2012.03.19. 17:24
Mostantól már csak vízisí versenyek lesznek a következő szezonkezdésig. Reméljük a gleccserek nem olvadnak le!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIÁK
Szállástippek
Bachseitenhof Panzió
1.200 m magasan az erdő szélén fekvő 12 szobás, panorámás panzió. A legközelebbi sílift (Fageralm) 4,5 km-re található, de kocsival a Ski Amadé sírégió számos síterepe elérhető. A síelés után finn- és infraszauna, ezen kívül internet, ingyenes parkolás várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Glösalm
Igazi alpesi meseházikó a Dachstein gleccser lábánál 1.500 méteres magasságban. 3 db modern apartmanja összesen 11 fő részére kínál szállást, büféreggeli is kérhető. Á la carte vendéglő is működik a szálláshelyen.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Landhaus Amadeus csillagcsillagcsillagcsillag
Kiváló családi szállás apartmanokkkal és kétágyas szobákkal néhány km-re Schladmingtól, síbusszal a közelben. Wellness: szauna, infravörös kabin, tepidárium, fitnesz.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.