Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres friss hó a Pireneusokban

2009.11.10. Stánicz Balázs

Hatalmas havazásokkal köszöntött be a tél a Pireneusokba, helyenként már méteren felüli a frissen esett hó vastagsága. A helyiek bizakodóak és remélik, hogy a idén is a tavalyihoz hasonló hóban gazdag szezon következik.
Kezelik a pályákat az andorrai Vallnordban
Kezelik a pályákat az andorrai Vallnordban
Az októberi havazáskor ők irigykedtek az Alpokra, elsősorban az osztrák síterepekre, most fordult a kocka. A már korábban megjósolt havazás szinte menetrendszerűen érkezett meg a Pireneusokba és néhány nap leforgása alatt téli mesevilággá változtatta a tájat. Ráadásul a helyi meteorológusok további havazásokkal számolnak.
Peyragudes november 10-én
Peyragudes november 10-én
A hó vastagsága már meghaladja az egy métert egyes francia síterepeken, így Peyragudesben. Egy méteres a friss hó vastagsága a spanyol Formigal, Baqueira Beret és Panticosa síparadicsomokban. Andorrában átlagosan fél méteres hó esett, a magasabb helyeken, így a Vallnordhoz tartozó Arcalisban 80 cm-t mutatnak a mércék.

A jelentős mennyiségű hóhoz hideg is társul, így a legtöbb helyen, az idei szezonban először a hóágyúkat is bekacsolták és a pályagépek is elkezdték a mélyen behavazott lejtőt ratrakolását. A síközpontok 1-2 héten belül tervezik a szezonnyitányt, azonban a hirtelen jött havazást kihasználva többen előrehoznák a november végi startokat.

Feltehetően már a mostani hétvégén lehet síelni Andorrában; Vallnordban és Grandvalirában, ahol a Pas de la Casa és Grau Roig szektorok egyes felvonói fognak üzemelni. Biztosabb a nyitás a spanyol Masellán, ahol, ha minden a tervek szerint halad most szombaton, azaz november 14.-án elkezdődik a szezon. Tavaly szintén az elsők között voltak, akik a Pireneusokban kinyitottak, akkor már egy héttel korábban lehetett síelni. Nem akarnak lemaradni a Pireneusoktól nyugatra fekvő Kantábriai-hegység síközpontjai sem. Itt San Isidro szintén a hétvégétől kezdené a szezont
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.