Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kizuhant az ülőszékes liftből egy fiatal fiú

2012.12.27. Bata Attila

Kizuhant az ülőszékes liftből egy fiatal fiú Tragikus baleset történt karácsony előtt a Pireneusok francia oldalán található Gourette síterepén. Eddig tisztázatlan okokból egy 18 éves fiú nem sokkal a beszállás után kizuhant az ülőliftből. A fiú súlyos sérüléseket szenvedett a 12 méteres zuhanás után, majd két nappal később belehalt a sérüléseibe.
Szörnyű karácsonyt hozott az idei év a Pireneusok egyik síterepén. December 22-én, szombaton egy 18 éves környékbeli fiú kiesett az egyik ülőliftből. A baleset azután következett be, hogy az ülőszék körülbelül 80 méterre eltávolodott a völgyállomástól. A fiú körülbelül 12 métert zuhant egy sziklás részre. A mentők súlyos sérülésekkel azonnal kórházba szállították, de az orvosok már nem tudtak rajta segíteni, december 24-én a kórházban elhunyt.

Az egyik szemtanú vallomása szerint a baleset azért is következhetett be, mert a fiú nem tudta a teljesen lehajtani a biztonsági korlátot. A síterep üzemeltetői szerint nem volt semmi műszaki probléma az ülőszék biztonsági berendezésével, amint azt a baleset után megvizsgálták.

A rendőrségi vizsgálatok most is zajlanak a francia média érdeklődésébe került síterepen. A síterep üzemeltetői szerint a szokásos módszerrel üzemeltették a liftet. Mindig volt legalább három ember szolgálatban. Egy a völgyállomáson, aki szükség esetén megállította a liftet, egy, aki felügyelte a beszállítást, és egy a hegyállomáson, aki segítette a síelők kiszállását. A beszállásnál külön táblákon hívják fel a síelők figyelmét a helyes ülésrendre, vagy a hátizsákok helyes szállítására. Ezt a beszállásnál dolgozó kolléga is ellenőrzi.

A rendőrség először tegnap szólalt meg az ügyben. Bár még a vizsgálatok nem értek véget, az valószínűsíthető, hogy a fiú „rosszul foglalt helyet az ülőszéken, és kicsúszott az ülésből”.
KOMMENTEK
pszabo | 2012.12.28. 19:32
Együttérzésem a hozzátartozóknak!

Más: ki találta ki magyarul az "ülőszékes" lift szót? Nem ülő lift az véletlenül? Vagy én tudom rosszul és van "állószékes" lift is?
pszabo | 2012.12.28. 19:38
Megint más: a képeken ( a kabinost nem számítva) 6 üléses ülőlifteket mutatnak. Ezek elég modernnek tűnnek; biztonsági, tervezési szempontból is. Pl Ausztriában ma is sok helyen látni régi, kétüléses lifteket, ahol a sodrony az alsó és felső állomáson is lassitó nélkül fordul körbe az ülésekkel. Ezek tényleg tudnak húzósak lenni még gyakorlott sielőknek is. Kezdővel pl sosem megyek ilyen liften. Nagyon üt beszállásnál a vádliba/térdhajlatba és kiszállásnál szinte kirepiti a gyakorlatlan sielőt. Plusz, és ezért is veszélyesebb, beszállás után szinte mindig behintázik a szék-pár. Nagyon könnyű kicsúszni ilyenkor.
spider | 2012.12.29. 19:35
Igaza van pszabo-nak, az osztrák kétülésesek igen veszélyesek. Beszálláskor olyan gyorsító szőnyeget alkalmaznak, ami nagyon tapad, és könnyen orraesik aki gyanútlanul rásiklik. Ráadásul a puha szőnyeg alatt hengerek forognak, és ha a félig kicsatolt snowboardos lelép a deszkájáról és rálép, azonnal elesik, mert ahol nincs henger ott besüpped, ahol van ott meg kiemelkedik a szőnyeg és mindezt nagy sebességgel haladva. Az elvarázsolt kastélyba illene.
Nekem is sikerült múlt héten Obertauernben egy kisebb balesetet elszenvednem ettől a régi típusú felvonótól, bár ez más miatt volt. Egész délután ezen pörögtem deszkával, rajtam kívül alig egy páran voltak ezen a pályán/liften. Zárás előtt 10 perccel ahogy bele akarok huppanni az "vádlinvágós" székbe ami ezerrel jön, ordítást hallok és látom hogy sehol a szék ülőfelülete, csak egy támla jön és taglóz le, leterít a futószőnyegre, elmegy felettem, majd a szőnyeg kidob a végén egy hókupacra. Egy másodperc volt az egész. Akkor tudatosult bennem, hogy a fenti liftkezelő sorba minden ülőkét elkezdett felhajtogatni, a lenti, aki ott állt mellettem az indító kapunál, meg nem vette észre, hogy már így jön a székem. Még annyi lélekjelenléte sem volt hogy megnyomja a stop gombot, nem hogy lehajtsa nekem az ülést. Én meg beleültem a semmibe. Ja, 25 éve síelek, (4 éve deszkázok is) de ezt a hülyeséget még én sem tudtam kivédeni. Olyan gyorsan jött, hogy nem tudtam volna lehajtani. Meg persze váratlanul ért a dolog. Végül is 1 kék folttal a karomon megúsztam, igaz volt rajtam minden, térd, könyök és csuklóvédő is, teljes testprotektor illetve természetesen bukósisak is mivel freestyle-hoz voltam öltözve.
A liftkezelő végül leállította a liftet, hogy vissza tudjak mászni a szalagra. Mondott egy halk sorry-t és megkérdezte, minden rendben van-e. Nem mosolygott, inkább meg volt ijedve. A tanulság hogy az ördög nem alszik, és a legváratlanabb pillanatban csap le rád. Nem akkor mikor a 360-at ugrod, hanem mikor le akarsz ülni kényelmesen
;-)
elekistvan | 2013.01.01. 11:07
Én Franciaországban La Plagne övezetben utaztam egy régi 2 üléses felvonón, valahol 3000 méter felett, valami hegygerinc környékén. Ketten ültünk a felvonóban, én a belső ülésen. Nehezen szállt ki a külső ülésen utazó és egyszerűen nem maradt idő arra, hogy én is kicsússzak. A felvonó lassítás nélkül közlekedik, a felvonó fordulópontja felett már több mint 1 méteres mélység volt azonnal, nagyon szűk hely volt a kiszálló állomáson. Arra maradt időm, hogy visszahajtottam valahogy a védőkorlátot és mentem még egy kört. Semmilyen kezelő nem volt ott. Gyorsan mozog ez a lélekvesztő, ott nem volt idő bénázni. Jól síelek, de ez kezdőknek egyáltalán nem való.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.