Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Új megoldás mentheti meg a liftből kieső gyerekeket

2013.02.21. Bata Attila

Új megoldás mentheti meg a liftből kieső gyerekeket A síszezonok legfelkavaróbb hírei közé tartoznak a gyerekbalesetek, közülük is azok, amelyeket odafigyeléssel meg lehetne előzni. Egy új és egyszerű francia ötlet a síliftek székéből nem engedi kicsúszni a gyerekeket. Hiába a lehajtott biztonsági korlát, sok egyedül utazó kisgyerek könnyen kiesik alatta.
Egy újabb francia ötlettel lehet biztonságosabbá tenni a felvonózást a gyerekek számára. A franciák már eddig is számos hasznos ötlettel jöttek elő. Például több francia síterepen egy hatalmas mágnest építettek a széktámlákba. A gyermekeknek egy speciális köpenyt kell felvenniük, amelyet a mágnes, a lurkóval együtt, a székhez szorít az egész úton. A liftezés végén pedig csak leadják a köpenyt az állomáson.

Franciaországban, de a világ több pontján is több halálos baleset is történt már az idén jellemzően hasonló okból. Az ülőszékes lifteken hiába zárják le a biztonsági korlátot, ha a gyermek egyedül utazik, vagy ha csak gyerekek utaznak együtt, könnyen előfordul, hogy figyelmetlenségből vagy véletlenül kicsúsznak a korlát alatt és sokan nem élik túl az akár 10-15 méteres zuhanásokat.

Ahogy a videóban is látható, az Alpe d’Huez síterepén most bevezetett újítás lényege, hogy egy rugalmas műanyagot szerelnek fel a lehajtott korlátra, amely szinte lelóg az ülésig, és megakadályozza a kicsúszást. Szakértők szerint, ha egy többszemélyes lift minden ülőhelyére egy ilyet felszerelnének, akkor az 15-20 százalékkal növelné meg a lift árát.

KOMMENTEK
breez | 2013.02.21. 17:09
Serfaus-Fiss-Ladisban van egy-két ilyen felvonó,csak ott nem volt lábtartó csak ez a lejövö izé lábaink között...hát mitmondjak felnöttként nem volt kényelmes...a franciák meg inkább azon is ügyeskedhetnének,hogy normál ülös Poma felvonóik néha olyan alúl vannak méretezve hogy lehajtott védövel eldönthetem hogy vagy teljesen lehajtva a lábam lógatom,vagy nem hajtom le teljesen...mert a lábtartó és a comb felett lévö rúd távolsága kisebb,mint egy 185cm-es normál testalkatú agent,lécétöl a combjáig a magasság normál ülö pozicióban...:)
Egér 64 | 2013.02.21. 19:52
Valloireben a ülőszékes felvonók bal odalán voltak ilyen szerkezetek.
Stani | 2013.02.21. 19:59
ha jól tudom először a spanyoloknál volt ilyen mágneses felvonó, pár éve a nevasport le is hozta a hírt.
google5 | 2013.02.21. 19:59
Mönichkirchenben az egyik liftben van ilyen és valamikor elég zavaró.
Stani | 2013.02.21. 20:57
ja sry, most nézem ez nem mágneses, ilyen jó pár osztrák helyen van, a mágneses az (még) kevés helyen
Róka | 2013.02.21. 21:17
Piancavallo-n több liften is van. Tényleg kényelmetlen a felnőtteknek, főleg board-dal, de fontosabb a gyerkőcök biztonsága :)
cannibale | 2013.02.21. 21:40
Eltelik pár fény év mire ezt is bevezetik,szerintem a mágneses-mellényes megoldás profibb.
Stani | 2013.02.21. 23:21
A másik jó (szerintem a fenti megoldásnál mindenképp) az automatikusan csukódó és nyitódó láb/léctartó ill. biztonsági korlát. Zell am See-ben pl. úgy van megoldva, hogy a hatszemélyesnél mindenkinek külön lábtartója van (bal lécnek, jobb lécnek egyaránt, a két léctartót egy rúd köti össze, ami középre (két láb/comb közé jön, így a kicsúszás esélytelen és természetesen menet közben nem lehet felhajtani.
antikvárius | 2013.02.22. 18:01
Olaszországban (Alta Badia, Val Gardena) sok helyen van ehhez hasonló szerkezet már évek óta. A nagyobb méretű felnőtteknek okoz némi kényelmetlenséget, de gyerekek "ellen" kiváló eszköz. Sokszor éreztem magamban feszültséget, ha mellettem egy kissrác izgett-mozgott a felvonón.
kmcsl83 | 2013.02.24. 10:46
Nagyon jó, hogy ennyire vigyáznak a gyerekekre
Christína | 2013.02.24. 12:43
Zell am See-ben az automatikusan nyíló, csukódó biztonsági korlát nagyon biztonságos. Főleg, mivel a két láb között van a léctartó, abból esélytelen kicsúszni. Felnőtteknek is nagyon kényelmes, gyerekek meg biztos nem csúsznak ki belőle.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.