Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Öt méter vastag hó és hatalmas árvíz Ausztriában

2013.06.05. Bata Attila, MTI

Az évszakhoz képest szokatlanul sok a hó az osztrák hegyekben. A hóréteg vastagsága az utóbbi napok havazása után van ahol elérte az öt métert. Fenn körülbelül másfél méter hó esett, lentebb 200-250 mm csapadék hullott és ezzel, ahogy az osztrákok hívják, az évszázad árvízét okozva.
Az utóbbi 96 órában 114 cm hó hullott a Salzburg tartományban található Rudolfshütte (2304 m) mérőállomásán, ennek hatására vastagodott a 95 centiméteres hótakaró 209 centire. A másik salzburgi mérőállomáson, a Sonnblicken (3105 m) kevesebb hó hullott, bár itt már szokatlanul vastag volt a hó korábban is. Május 30-án még „csak” 440 cm-t mértek, de június 3-án reggelre már elérték az 500 centimétert.

Az osztrák-német határ német oldalán található Zugspitzén (2962 m) hasonló időszak alatt 165 cm hó hullott le, így már itt is közelítenek az öt méterhez, jelenleg 480 cm vastag a hó. Hozzánk közelebb is havazott szépen. Máriazellben az immáron 268 éve hagyományos megtartott zarándokút résztvevőinek, 1100 méter felett, félméteres hóban kellett gyalogolniuk.

Zarándokok félméteres hóban Mariazell környékén (kleinezeitung.at)
Zarándokok félméteres hóban Mariazell környékén (kleinezeitung.at)
Salzburg, Tirol, Vorarlberg és Bajorország tartományokban számos helyen 200 mm csapadék esett az elmúlt négy napban, sok helyen az évszázad áradását okozva. A jó hír, hogy szerdán és csütörtökön ezekben a tartományokban nem várható további eső, kicsit csökken majd a víz szintje. A készültség továbbra is életben marad, hiszen pénteken újabb esők jöhetnek.

A lezúduló víz és sárlavinák több utat tönkretettek, a síterepeken számos szállodát, hüttét és panziót elárasztott víz. Az egyik érintett településen, Hüttenben az osztrák televíziónak nyilatkozó szállodaüzemeltetők azt mondták, nem számítanak arra, hogy még az idei idegenforgalmi szezonban elkészülnek a helyreállítással.

Bécsben ma tetőzött a Duna, 793 centiméterrel. A szakértők szerint a következő napokban ezen a szinten marad a folyó, utána pedig lassan elkezd apadni. Szerdán is jelentős közlekedési korlátozások álltak fenn Alsó- és Felső-Ausztriában a Duna térségében. Az osztrák autópályák járhatóak voltak, a Salzburgot a tiroli Innsbruckkal összekötő németországi A8-as autópálya azonban változatlanul le volt zárva. Salzburg és Innsbruck között szünetel a vasúti összeköttetés is.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.