Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Osztrák lavinák: eddig 21 halálos áldozat az idén

2015.03.18. MTI

Osztrák lavinák: eddig 21 halálos áldozat az idén Már huszonegy ember lett lavina áldozata az idei síszezonban Ausztriában, több mint kétszer annyian, mint tavaly ilyenkor. Míg a lavina áldozatainak száma nőtt, a téli sportok közben történt balesetek száma viszont csökkent.
A 2014-2015-ös síszezonban az osztrák hegyi mentőknek 91 alkalommal kellett kivonulniuk, hogy segítsenek a hótömeg által elsodort embereken.

A 21 halálos balesetből tíz Tirolban, három-három Vorarlbergben, Stájerországban és Felső-Ausztriában történt, Karintiában és Alsó-Ausztriában egy-egy esetet jegyeztek fel.

Az alpesi rendőrség vezetője szerint idén a végzetes lavinabalesetek magas száma a kedvezőtlen minőségű hótakaróra vezethető vissza. Tirolban hetekig riasztás volt érvényben, azonban a hóviszonyok egész Ausztriában kedvezőtlenek voltak. A téli balesetek 40-45 százaléka általában Tirol tartományban történik.

A tiroli Ischglben lévő síterepet, amely Európa tíz legnagyobb síparadicsomának egyike, csaknem 14 ezer ember használja, de egyes napokon akár 21 ezren is csúsznak a pályákon. Itt naponta átlagosan négy-öt baleset történik, de előfordult már, hogy 20-25 esetnél is segíteni kellett.

A tiroli hegyi mentők vezetője szerint míg korábban a síelők felkészülten mentek a hegyekbe, mára már tömegsporttá vált a síelés, és olyanok is gyakorolják, akik kevésbé járatosak benne. A legnagyobb problémának azt nevezte, hogy az emberek az egészen alapvető természeti ismeretekkel sem rendelkeznek. Például, hogy a negyven foknál meredekebb északi lejtőn már egyes fokozatú riasztás esetén is fennáll a lavinaveszély vagy tél végén a déli, délkeleti lejtőket a nagyobb napsugárzás miatt érdemes elkerülni.

A lavina által betemetett sízők 92 százaléka 15 perccel a baleset után még életben van, azonban a tizenhatodik perctől már drasztikusan csökken a túlélés esélye, a huszonötödik perctől pedig a szerencsétlenül jártak 65 százaléka már nem él. Ha más síelők nem segítenek azonnal a bajba jutottakon, akkor nagyon nagy szerencse kell ahhoz, hogy valaki túlélje a hótömeg alatt, hiszen a hegyi mentők csak ritkán tudnak időben érkezni. Évente átlagosan 25 ember veszti életét a hótömeg alatt. 

Míg a lavina áldozatainak száma nőtt, a téli sportok közben történt balesetek száma viszont csökkent. A korábbi szezonhoz képest 2389-ről 1882-re esett vissza a balesetek száma az osztrák sípályákon, amelyek közül 16 volt végzetes kimenetelű. Ez az éves számokat tekintve alacsonynak számít, hiszen legutóbb 2011-ben történt 17 halálos baleset. 2013-ban 29-en, 2012-ben 28-an, 2010-ben és 2009-ben 31-en haltak meg a sípályákon.
KOMMENTEK
waltnerhajni | 2015.03.19. 10:00
Idén Ausztriában tényleg feltűnően jobban vigyáztak egymásra a síelők. Szerintem sokan tanultak a balesetekből.
| 2015.03.19. 22:16
és még hátra van tavaszi lavinák sora.. óvatosan! mrá amennyire lehet
foldesjimko | 2015.03.20. 08:29
Szerencsére, de nálunk mi a helyzet baleset ügyben, kérdezném törött lábbal? Egy kis Eplényi emlék január 8-ról!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.