Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már lehet síelni a Magas-Tátra fekete pályáján is

2012.01.21. Bata Attila

A Tátralomnic (Tatranská Lomnica) feletti Lomnici-nyeregből (Lomnické sedlo) induló fekete pálya az egyik legnehezebb pályának számít Szlovákiában. Mivel itt nincsenek hóágyúk, megnyitása évről-évre attól függ, hogy mikorra esik annyi hó, hogy biztonságosan lehet síelni a sziklás részen.
Fotó: Péter79
Fotó: Péter79
Január 4. óta szinte mindennap havazott a Magas-Tátra magasabb részein, például a Lomnici-csúcson a 40 centiméter vastag évelejei hóréteg mára már 168 centiméteresre hízott, de már a nyeregben is összegyűlt annyi hó, hogy a hét közepén beindulhattak a ratrakok és előkészíthették a pályát a pénteki nyitásra. A nyereg tetején (2196 méter) péntekre 150 centiméter vastag hó gyűlt össze. A síelők nem csak a fekete pályát (1240 méter hosszú és 409 méter szintkülönbség) használhatják, hanem a freeride zónát is.

Az utóbbi időszak havazásainak is köszönhetően két héttel korábban egy új pályát is átadtak a nagyközönségnek. A Kőpataki-tó és a Start átszállóállomás közötti 1350 méter hosszú piros pályát január 9. óta használhatják a síelők.

Kezdődik a ratrakolás a nyereg alatt (Kép: Peter Sulek)
Kezdődik a ratrakolás a nyereg alatt (Kép: Peter Sulek)
A Lomnici-nyereg megnyitásának dátuma mindig jelzi, hogy mennyi hó esett a Magas-Tátrában, sajnos az utóbbi időben egyre később vehetik birtokukba a síelők a fekete és az utóbbi években épített piros pályát. Az idei nyitás valamivel korábbi a tavalyi január 31-i nyitáshoz képest. Tavalyelőtt még rosszabb volt a helyzet, akkor csak február 16-án nyílt meg a nyereg, összesen 50 cm hóval, és a síelők csak a saját felelősségükre használhatták a pályát. Abban a szezonban márciusban érkezett meg az első nagy havazás, néhány héttel a szezon befejezése előtt.

2008-ban még sikerült a karácsonyi ünnepekre megnyitni a pályát, de azóta sajnos nem lehetett az ünnepek alatt használni a nyereg alatti hegyoldalt. A korábbi évtizedekben megszokott menetrend, hogy karácsonyra kinyitnak a fenti pályák már egyre nehezebben tartható.

Van aki már nyitás előtt ott volt
KOMMENTEK

Szállástippek
Grandhotel Stary Smokovec csillagcsillagcsillagcsillag
A Budapesttől kb. 270 km-re található szecessziós stílusban épült Grandhotel Stary Smokovec Ótátrafüred központjában található 1.018 méter magasan. A Hrebienok sikló kb. 100 méterre található a hoteltől, és kb. 10 perc alatt érjük el a Tátralomnici sípályát autóval.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grand Hotel Bachledka csillagcsillagcsillagcsillag
Exkluzív hotel közvetlenül Bachledka sípályáinál, Zdiar (7 km) és Tátralomnic (15 km) közelében. Egyedi szobák szép panorámával, étterem, tematikus vacsorák, wellness részleg medencével és ötféle szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Grandhotel Praha csillagcsillagcsillagcsillag
A Grandhotel Praha egy több mint 100 éves múlttal rendelkező, ugyanakkor modern és elegáns, minden igényt kielégítő wellness hotel csupán 1 km-re a tátralomnici síközpont völgyállomásától.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.