Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagy a hó a Balkán síterepein, indulhat a szezon

2012.12.10. Bata Attila

Hatalmas havazás lepte el a Balkán-félsziget hegyeit az előző napokban. Lassan méteresre hízik a hó a síterepeken. Egy-két síterep már ki is nyitott délebbre tőlünk, de a legtöbb nyitásra a következő héttől kerül sor, vagy Montenegróban közvetlenül a karácsonyi ünnepek előtt.
Kupres nyitás előtt
Azt már megírtuk, hogy Horvátországban méteres havat mértek a hegyekben, nem járt sokkal rosszabbul a többi egykori jugoszláv állam sem. Montenegróban is rengeteg hó esett. Niksic síterepén már azt várják, hogy elálljon a havazás, rendbe tegyék a pályákat és kezdődhessen a szezon. Eddig 70-80 cm esett. A Durmitorban is nagy a hó. Zabljakban már 75-80 cm vastag a hóréteg, de itt csak december 20. után tervezik beindítani a lifteket, jelenleg még a falut sem egyszerű megközelíteni a hóakadályok között.

Külön téma a néhány éve igazi alpesi színvonalra felújított Kolasin síterepe. Itt már 40-50 cm vastag a hóréteg, de a síterepet júniusban bezárták a hatóságok. Mivel a síterep nem fizette ki dolgozóit, a munkaügyi hatóság zárolta a síterepet. Azóta az üzemeltetők megpróbálták rendezni a helyzetet, elmondásuk szerint meg is állapodtak az alkalmazottakkal, már csak a hatóságnak kellene feloldani a síterep zárlatát. Szóval az a fura helyzet a fekete hegyek országában, hogy hiába a hatalmas hó, egyelőre még egyetlen síterep sem üzemel.

Szerbiában a hétvégén Kopaonik 70%-os kedvezményes bérletárakkal kezdte meg a szezont. Igaz, ehhez az is kellett, hogy csak 1-2 lift és pálya üzemelt. A pályákon 20-40 cm vastag a ratrakolt hó, a pályán kívül 35 cm a természetes hóréteg. A szerb hegyekben 35-45 cm vastag a hó, de a hétvégén a Vajdaságban is erősen havazott. Újvidéken 35 cm, Zomborban 33 cm hó esett, a fővárosban, Belgrádban is 33 cm havat mértek.

A boszniai hegyekben is van hó bőven, de itt még holnapig várni kell a síelésre. Bjelasnica hegyeiben 70-80 cm vastag a hó, reggelente pedig mínusz 15-18 fok van! Nyitás valószínűleg a következő hétvégén. Holnaptól már lehet síelni Kozara (Mrakovica) pályáin, ahol 45 cm vastag a hó. Kupres terepén már 50 cm vastag a hó, de még dolgoznak a pályákon. Vlasic síterepe kedden nyithat ki két üzemelő lifttel.

Macedóniában is szépen gyarapszik a hó, Popova Shapka síterepén végre elállt a havazás, eddig 50 cm hó esett, de még nem nyitottak ki. Az 1350 méter magasan fekvő Lazaropole településen is 52 cm havat mért a helyi meteorológiai intézet.

Bulgáriában is erősen havazott az előző napokban, egy-két pályával már indulnak a síterepek itt is. A következő hétvégén lesz a nagy szezonnyitó buli a legismertebb síterepen, Banszkóban. Az eseményre az osztrákok síelős legendáját, Hermann Maiert is várják.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.