Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gleccservíz áraszthat el mindent a Mont Blanc alatt

2010.08.04. Bata Attila

Veszélyes helyzet alakult ki Európa legmagasabb csúcsa alatt. A gleccser alján tekintélyes méretű víztömeg gyűlt össze, amely bármikor kirobbanhat a jég szorításából, elárasztva az egész völgyet. Száz évvel ezelőtt már történt hasonló katasztrófa, akkor 175-en haltak meg.
Túra a gleccseren a menedékház (3167 m) felé (kép: brettdawson.com)
A csúcs alatt található St Gervais Les Bains települést és annak síterepeit is veszélyezteti a lehetséges áradás. A veszélyt annyira komolynak ítélik a helyiek, hogy a Tete Rousse gleccser alatt nyáron is közlekedő Tramway du Mont-Blanc kisvasút biztonsági okokból már rövidebb útvonalon jár, a túrázók és hegymászók elől pedig az egész veszélyeztetett területet lezárták.

A kutatók először 2007-ben észlelték, hogy a gleccser alján nagyobb mennyiségű víztömeg gyűlt össze, ekkor végeztek először mágneses rezonancia vizsgálatokat. A kutatók becslése szerint, több mélyedésben, körülbelül 65 000 köbméternyi víztömeg (kb. 20 darab versenymedencének megfelelő mennyiségű víz) gyűlt össze a gleccser alján, körülbelül 75 méter mélységben a gleccser felső részétől számítva. Amennyiben ez a vízmennyiség kitörne, akkor 15-30 perc alatt szinte mindent elsodorna, ami az útjába kerül, közvetlenül a környéken élő 900 családot és az ideérkezett turistákat veszélyeztetné elsősorban.

A veszélyt azért is veszik komolyan a helyiek, mert 1892-ben egy hasonló méretű víztömeg már széttörte a jégburkolatát, és komoly jég-, hó-, kőlavinát zúdított a völgyre. Az akkori esetnek tragikus következményei is voltak, 175 ember vesztette életét a völgyben.

A pontos okát a tudósok sem tudják megmondani, hogyan alakulhatott ki az a hatalmas víztömeg a gleccser aljában. A legvalószínűbbnek az látszik, hogy az enyhülés hatására a gleccser felső rétege megolvadt és leszivárgott a mélybe. A gleccser legalján ezzel ellentétes folyamat játszódhatott le, a korábban működő elvezető „csatornák” és üregek a hideg miatt befagytak és eltömődtek, így a víz most nem tud kifolyni a jég alól. A szakemberek szerint mivel a jégbe zárt víz természetes úton nem tud távozni, így mindenképpen mesterséges beavatkozásra van szükség. Attól tartanak, hogy a hatalmas víztömeg nyomása alatt a jelenlegi „dugulás” egyszer csak széttörik, és mint egy pezsgősdugó repül ki az eljegesedett záróréteg, nyomában a hatalmas vízözönnel.

A tudósok július közepén figyelmeztettek, hogy tovább már nem szabad várni, és megkezdődtek az előkészületek. A tervek szerint a 3150 méter magasan található gleccser tetejéről lefúrnak a víz irányába, és a legnagyobb mennyiségű vizet tartalmazó üreget próbálják kiszivattyúzni. A héten már megkezdődött a szivattyú-állomás kiépítése a gleccseren és a tervek szerint augusztus 20-tól folyamatosan működnek majd a szivattyúk. A munka nem lesz egyszerű, állandóan ellenőrizni kell majd a felső jégréteg biztonságát. A rendelkezésre álló kapacitásokkal a legnagyobb összefüggő víztömeget, körülbelül 25 000 köbméter vizet tudnak kitermelni október közepéig. A maradék, több részből álló, 40 000 köbméter víz helyét pedig pontosan feltérképezik.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.