Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Szombaton Ausztriában megdőlt a melegrekord

2011.01.16. Bata Attila

Szombaton Ausztriában megdőlt a melegrekord Szombaton Graz volt Ausztria egyik legmelegebb települése, délben 14,1 fokot mutatott a hőmérő. Ezzel jócskán megdőlt a január 15-i osztrák melegrekord, utoljára 1968-ban mértek hasonló meleget, az akkori rekordot 2,5 fokkal szárnyalta túl a tegnapi érték. A következő napokban is marad az enyhe idő.
Az osztrák meteorológusok belenéztek az utóbbi évtizedek nyilvántartásaiban, és a mostanihoz hasonló sípálya-gyilkos január a közelmúltban 1994-ben, 1998-ban és a katasztrofális telet hozó 2007-ben köszöntött be utoljára nyugati szomszédunknál. Ezekben az években 3,4-4,8 fokkal volt melegebb a januári átlaghőmérséklet a sokéves átlagnál.

A síterepeknek rossz hír, hogy a februári síszünetre készülődő családok most döntenek sok kérdésben, sokan megijednek a jelenlegi hóviszonyok miatt, egyáltalán nem tesz jót a foglalásoknak a mostani időjárás. Van, aki bizakodik, de van, aki átszervezi a síelését a magasabban fekvő síterepekre, hiszen Obergurgl vagy Sölden a magasságuk miatt valószínűleg könnyebben viseli a szeszélyes időjárást.

A határhoz közeli osztrák terepek, ha kissé nehezen is, de még meg tudják nyitni a pályákat, az már más kérdés, hogy amint a napsugarak kibújnak, a pálya minősége drasztikusan romlik. Hochkaron eddig a fekete pályák nagy részét kellett lezárni a meleg miatt, Lackenhofon a pályák háromnegyedét próbálják üzemben tartani, itt a Große Ötscherről induló pályákat támadja nagyon az időjárás.

A következő napokban marad az enyhe idő, keddig az északi részeken 9-11, a déli országrészben 12-13 fokra kell számítani. A nulla fok határa is valahol 3000 méter körül alakul. Szerdától már jön a hideg, a fokozatos lehűlés. Hétvégére már számos alacsonyabban fekvő síterepen is havazhat, de a hetekkel ezelőtt tapasztalt nagyon hidegre még várni kell.
KOMMENTEK
zantiagi | 2011.01.16. 15:59
remélhetőleg helyrepofozzák a pályákat január végére!
Rambo | 2011.01.16. 16:28
Ha nem esik a hó, nem lesz miből helyrepofozni. Ágyúzáshoz is 0 fok alatti hőmérséklet kell...
Stani | 2011.01.16. 19:20
Tegnap rettentő jót porhavaztunk, freeride-oztunk Kaprunban , - 7 fok volt a gleccseren ...

Ma Zell am See: csodás idő, kivasalt pályák, déltől firnesedtek a napos oldalakon. Délután: Wagrain: ismét szuper idő, pályákon megfelelő mennyiségű hó, tavaszias viszonyok.

A nyugati síterepeken mind optimálisak a hóviszonyok!
afuchs007 | 2011.01.17. 11:36
Ha minden igaz szerdától jön a lehűlés és a havazás.
Mehetnek a hóágyúk is, de remélem kapnak holle anyótól is támogatást :)
hómániás | 2011.01.18. 11:07
Mi Hochkaron voltunk, volt ott minden, mi az időjárásjelentésben előfordulhat! Áztunk, fáztunk, napoztunk, de király volt!!!
Bukfenc | 2011.01.18. 19:13
A Kreischbergen is éreztük a meleget!:(

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.