Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Már három méter vastag a hó a horvát hegyekben!

2013.02.24. Bata Attila

Már három méter vastag a hó a horvát hegyekben! Tovább folytatódik az idei fantasztikusan havas szezon Horvátországban. Ma reggelre a hóréteg vastagsága már átlépte a háromméteres határt a Zavizánon. Számos meteorológiai állomáson megdőltek minden idők hórekordjai, köztük a Zágrábhoz közeli Sljeme hegyen is.
Újabb határokat döntött meg az idei tél Horvátországban. A Velebit-hegységben található Zavizán-csúcs (1678 m) alatti meteorológiai állomásnál (1594 m) ma reggelre 306 cm havat jelentettek. Az idén először került három méter fölé a hóréteg vastagsága. Már nem sok hiányzik, hogy megdőljön mindenidők rekordja ezen az állomáson, 1984. március hatodikán mértek itt 320 centimétert.

Ha megnézzük a Horvát Meteorológiai Intézet (DHMZ) ma reggeli jelentését, akkor a második helyen Horvátország legmagasabban fekvő települését, Begovo Razdolje (1060 m) találjuk, ahol már 218 cm vastag a hóréteg. A harmadik helyre rangsorolt Zágráb melletti Sljeme-hegyen, ahol a januári Világkupa síversenyeket rendezik, új rekord született. Az előző 24 órában 14 cm friss hó esett, így már 136 cm vastag a hó, amely abszolút rekord mióta 1981-ben elkezdték rögzíteni az adatokat.

A napokban érkezett Laura mediterrán ciklonnak köszönhetően az a ritka eset fordult elő, hogy a DHMZ listáján hét mérőállomás is szerepel, ahol a hóréteg vastagsága meghaladja az egy métert. A magyarok közében is népszerű Plitvicei-tavak környékén is már méteres a hó, a pénteki videón látható, hogy milyen vastag havat kellett eltakarítaniuk. A tengerpart az Isztriai-félszigeten is behavazódott, valamint a népszerű szigeteken is havazott ez előző napokban.

Plitvicei-tavak környéke télen
Bár nem könnyű megbízható adatokhoz jutni az egykori jugoszláv archívumokból, de az elfogadott nézet szerint a mai horvát területek abszolút hórekordját 1938. február 18-án mérték a Risnjak Nemzeti Parkban található Schlosserov menedékház (1418 m) mellett 448 centiméteres vastagsággal.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.