Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Karácsony előtti helyzetkép a hazai síterepeken

2011.12.20. 2011.12.21. Bata Attila | frissítve: 2011.12.21.

Karácsony előtti helyzetkép a hazai síterepeken Az utóbbi napokban az időjárás is megkönyörült a hazai síterepeken, ha bőséges havazást nem is hozott, de legalább annyira lehűlt a hőmérséklet, hogy a hóágyúkat már be lehetett indítani. A hazai terepek gőzerővel készülnek, hogy minél jobb körülmények között lehessen síelni az ünnepek közötti időszakban.
Eplényben a lehető legtöbb hóágyú dolgozik az egyes pálya behavazásán. A völgy sajátossága, hogy a hideg levegő a pálya alján reked meg, így alulról felfelé halad a hóágyúzás. Jelen állapotban az látszik, hogy az egyes pálya alsó szakasza akár már szerdától síelhető lesz, a felső rész megnyitása pedig a hóágyúzás sikerétől függ. Az eplényiek tervei szerint, a két ünnep között az egyes pálya már teljes hosszában síelhető lesz és a négyszemélyes ülőlift is üzemelni fog. Ezzel kapcsolatban a síterep már el is készítette a két ünnep közötti nyitva tartását.

A tervezett nyitva tartás az eplényi síterepen
A tervezett nyitva tartás az eplényi síterepen
Mátraszentistvánba csak most érkezett meg a tél, egy kevés hóval és hideg levegővel. Itt a síterep felső részét hóágyúzzák, amennyire a hőmérséklet engedi. Az előzetes tervek szerint a felső rész pályáit már csütörtökön meg szeretnék nyitni a nagyközönség előtt. A hóágyúzást tovább folytatva, a két ünnep között már a síterep alsó részén is lehetne síelni. Íme, egy rövid videó a szezon első hóágyúzásáról.

A szezon első hóágyúzása Mátraszentistvánban
Kékestetőn is folyik már a síterep hóágyúzása, a pályákat előkészítik és a tervek szerint december 26-án indulnak a felvonók, ekkortól nyit Magyarország legmagasabb pontján működő síiskolája is. (Időközben a nyitás napját elhalasztották, az enyhe időjárás miatt még nincs pontos dátum - a szerk.)

Intenzíven hóágyúznak az idei szezonban komoly fejlesztésekkel büszkélkedhető sátoraljaújhelyi pályán is. Az idén vásárolt hóágyúk, és az idén épített víztározó nagyot javítanak a síterep nyitási esélyein.

A hóágyúk fontos szerepet játszhatnak Visegrádon és Szilvásváradon is. Utóbbinál a pálya és a felvonó szezon előtti rendbetétele megtörtént, új vízvezeték és elektromos rendszert építettek, hogy a pálya eddig nem hóágyúzható részét is behavazhassák. Mindkét helyről azt a hírt kaptuk, hogy csak a megfelelő időjárási viszonyokra várnak és már indulnak is a hóágyúk, hogy a lehető legtöbb havat gyártsák karácsonyra.

Sajnos, a hóágyú nélküli pályák nem állnak jól karácsony előtt, kevésnek tűnik az eddig lehullott hó az üzemeléshez. Kérdéses, hogy esik-e annyi hó a következő napokban, hogy síelni lehessen például Dobogókőn. Bánkúton december 25-én elkezdődik a 2011/2012-es szezon. A múlt hét szombati havazás után, vasárnap megtörtént a szezon első pályakezelése. Hétfő éjszaka pedig egy kisebb havazás javította a pályák állapotát. Vasárnap reggel kilenc órakor indul a "C" és "D" jelű felvonó. A térképen jelzett 4-es számú, 6-os számú, illetve a 7-es számú pálya áll majd a síelni, snowboardozni vágyók rendelkezésére. A pályák jelenlegi állapota közepesnek tekinthető. Az 1-es, 2-es, 3-as pálya nem lesz nyitva elegendő mennyiségű hó hiányában. Az étterem is várja az ünnepek alatt Bánkútra érkezőket, széles választékával és kedvező áraival.

A hazai pályák állapotáról folyamatosan frissülő infókat találnak olvasóink Magyarország Fórumunkban. Ide várjuk a síelők beszámolóit is!
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.