Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Megnövelték a síelhető részt a Lengyel-Tátrában

2010.01.12. Bata Attila

Megnövelték a síelhető részt a Lengyel-Tátrában Hosszú tárgyalások, egyeztetések és hezitálás után a Magas-Tátra lengyel oldaláért felelős Nemzeti Park igazgatósága áldását adta, hogy a Kasprowy Wierch csúcs közvetlen közelében újabb pályák megnyitásával megnöveljék a síterep nagyságát, újabb részeket nyissanak meg a freeriderek nagy örömére.
A Zakopanéhoz közeli Kasprowy Wierch oldalában kitűnő freeride terepek kínálják magukat, amelyek eddig tiltva voltak a síelők elől, bár elég sokan azért illegálisan rámerészkedtek ezekre a hegyoldalakra is. A Nemzeti park igazából nem tett mást, mint hogy legalizálta az eddigi gyakorlatot és ezentúl engedélyezi a síelést ezeken a területeken. A NP indoklásában kiemeli, hogy az új pályák használatához semmilyen infrastruktúra nem épül, azokat a mostani liftekkel is meg lehet közelíteni (+ egy kis gyaloglással), hóágyúkat nem fognak erre a részre telepíteni, és ami a legfontosabb, az eddig is hagyományosan freeride terepnek számító részen még ratrakolni sem fognak.

Természetesen a környezetvédők már bejelentették tiltakozásukat, aggódva a mormoták és egyéb hegyi állatok nyugalmának megzavarásáért, amelyre válaszul a Nemzeti Park kijelentette, hogy a terület nem csak a mormotáké, hanem a látogatóké is.

A Posredni Wierch Goryczkowy és Beskid csúcsok irányába kialakított 5-6 hektáros terület határait fekete és sárga oszlopokkal jelölik ki – jól láthatóan. A frissen kapott szabadságért cserébe szigorodnak majd a büntetések is, aki az oszlopokon túl merészkedik akár 500 zlotys (kb. 33.000 Ft) büntetésre is számíthat. Az intézkedés egyelőre ideiglenes, amely azt jelenti, hogy fokozatosan ellenőrzik a terület állapotát, és amennyiben a környezetet károsodás éri, akkor az egész rendeletet visszavonhatják.

A síterep térképe, az újonnan síelhető hegyoldalak kék, hullámos vonallal jelölve
A síterep térképe, az újonnan síelhető hegyoldalak kék, hullámos vonallal jelölve
A döntés értelmében az Kasprowy síterep nagysága az eddigi 25 hektárról 30 hektárra nő. Az új részeket várhatóan a fenti térképen feltüntetett részeken jelölik majd ki, kitáblázásuknál a freestyle szavakat is érdemes lehet keresni, hiszen a lengyelek ezt (is) használják a pályán kívüli síelésre. Bár a hír remek, nagyon sietni még nem érdemes, hiszen a természetes hóban általában nagyon jól ellátott részen az idén még nem sok hó esett, ezért még nem lehet használni az új részeket. Ez azonban hamarosan megváltozhat, a lengyel meteorológia nagyobb havazást vár a környékre a következő napokban.
KOMMENTEK

Szállástippek
AKCIÓ
Willa Cztery Pory Roku
Hangulatos 33 szobás szállás Zakopane közelében, csendes helyen, szép kilátással a Tátra hegyeire 1-5 fős fürdőszobás szobákkal, reggelivel és ebéddel foglalható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.