Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kitzbühel: helikopterrel hozzák a havat a pályára

2014.01.16. 2014.01.17. Bata Attila | frissítve: 2014.01.17.

A szervezők szerint nincs veszélyben a világ talán legismertebb alpesi síversenye, a kitzbüheli lesiklóverseny megrendezése, amelyre a jövő hétvégén (január 24-26. között) kerül sor. Azonban a pálya déli fekvésű részeire már helikopterrel kell szállítani a havat, mert túl meleg van a hóágyúzáshoz.
Az ORF arról számol be, hogy öt nappal az jövő heti edzések előtt sok gondot okoz a szervezőknek az enyhe időjárás. A meleg szél szinte falja a havat, amit a magas hőmérsékletek miatt hóágyúkkal nem lehet pótolni. További gondot jelent, hogy az előrejelzések sem túlságosan biztatóak a közeljövőre.

A hosszú lesikló pályának van egy szakasza, a Hausberg rész, amely déli fekvésű, a legnagyobb gondok itt alakultak ki. A szervezők évtizedek óta számítanak erre, és ismerik ennek a szakasznak a hátrányait, így két megoldással is készültek.

Jelenleg az ’A’ tervet hajtják végre, vagyis a hegytetőn korábban betározott hóból pótolják a kritikus szakasz hiányát. Csütörtökön és pénteken két helikopter szállítja a havat a csúcsról erre a pályaszakaszra.

Helikopterrel érkezik a hó (Kép: Kitzbühel - Tirol / Facebook)
Helikopterrel érkezik a hó (Kép: Kitzbühel - Tirol / Facebook)
Amennyiben nem sikerülne ezt a szakaszt előkészíteni, van egy ’B’ terv is, ami azt jelenti, hogy az említett szakasz kimarad a versenyből, és helyette egy alternatív útvonalon, egy hóbiztosabb szakaszon, folytatódna a verseny, majd később a pálya vonalvezetése visszatérne az eredeti pályához. Erre a megoldásra már többször is volt példa, legutóbb 1998-ban és 1972-ben.

Amiért mégis fontos az eredeti szakasz előkészítése, egyrészt ez a klasszikus útvonal, másrészt itt található a híres ugrató (Hausbergkante), amely így kiesne a közvetítésből.

Utoljára 2007-ben volt ilyen rossz a helyzet, akkor a környékbeli gleccserekről kellett havat hozni helikopterekkel és teherautókkal. Annyira katasztrofális volt a helyzet, hogy a helyi média viccesen hómagasság helyett a fűszálak magasságának adatait mérte. Akkor a gyors versenyek elmaradtak, csak a szlalomot tudták megrendezni.

KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
Szállástippek
Ludwighaus
A Ludwighaus fiatalos alpesi ház Neukirchen am Grossvenediger központjában, a Wildkogel Arena sítereptől kb. 600 m-re található, de Kitzbühel és Zillertal síterepei is 15 perc alatt elérhetőek.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Gasthof Kammerhof
A tradicionális, teljesen felújított panzió felszereltségéhez recepció, étterem (pizzéria), reggeliző-étkező, társalgóhelyiség, parkoló, terasz tartozik. Skiwelt Wilder Kaiser ingyenes síbusszal: 15 perc.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.