Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kiadós olasz, horvát, szlovén és karintiai havazás

2013.01.15. Bata Attila

Kiadós olasz, horvát, szlovén és karintiai havazás Az adriai ciklon komoly havazást hozott az Alpok déli oldalán valamint Horvátország belső területein is. A havazás nyertesének Horvátország tűnik 60-70 cm friss hóval, 30-40 cm esett az olasz, szlovén és karintiai hegyekben, de még Bécs környékére is jutott 10 cm a havazásból. Hamarosan jön a következő menet.

Olaszország

A Dolomitok déli oldalában 25-40 centiméter hó hullott körülbelül 36 óra alatt. Ennél valamivel kevesebbet kaptak az északi lejtők, például Cortinán nem esett több 10-15 centiméternél. Itt is újratámad a havazás szerda és csütörtök tájékán. Ismét a déli oldalakon kell 20-40 cm hóra számítani, de a Dolomitok csúcsai környékén 60 cm havat jósolnak a meteorológusok.

Horvátország

Őrült havazás bénította meg a horvát fővárost, Zágrábot. Hétfő estére újabb 40 cm hó esett, amely már 68 cm vastagra hizlalta a hóréteget, ezzel megdőlt a korábbi 63 centiméteres rekord. A horvát hóőrültek örülhetnek, a Velebit-hegységben található Zavizán-csúcs (1678 m) melletti meteorológiai állomásnál (1594 m) egy nap alatt 71 cm hó esett, és 135 cm vastag a hó. Itt is havazás és hideg várható a következő napokban. Sokan várják, összegyűlik-e kétméternyi hó a hegyen.

Szlovénia

Nagyon kellett már a hó a szlovén síterepeknek. Itt az ország dél-keleti részét sújtotta 50-60 cm friss hó. A fővárosban, Ljubljanában és 30 cm hó hullott vasárnap óta. A síterepeken jelentősen lecsökkent a hóréteg vastagsága az előző időszakban, nagyon jól jött a mostani havazás, és ne felejtsük el, hogy csütörtökre itt is jön a következő adag.

Karintia

Bejöttek az előrejelzések Ausztriában is, vagyis a déli és keleti részeken havazott. Elsősorban Karintiában, itt az alacsonyabb részeken 20-25 cm, a hegyekben pedig 35-45 cm friss hó hullott. A havazás Burgenland és Bécs környékére is eljutott, 10 cm vastag hóréteggel. Stájerország vegyesen szerepelt. A karintiai határhoz közeli déli részeken 20 cm hullott, de a Schladming környéki hóhiányt csak 5 cm friss hó enyhítette. A középső és nyugati részeken nem kellett izgulni, néhány kósza hózápor zavarta csak meg a napos időt. Csütörtökre, hasonló forgatókönyvvel, újabb 20-25 cm hó érkezhet a karintiai részre.

Európa egyéb részein

Átlagosan 15-20 cm hó hullott Németországban, Csehországban és Szlovákiában is. Ez a síterepeknek jól jött, de az utakon komoly fennakadásokat okozott az összes említett országban. Megérkezett a szezon első komolyabb havazása Párizsba is. Az olasz hóvadászok már lázasan tippelik, hogy mikorra érkezhet meg a szezon első hava a héten Rómába, a horvátok pedig egy kis dalmát tengerparti hóra látnak még esélyt a héten.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.