Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Katschbergi halálos baleset: elítélték a síterepet

2015.03.06. Bata Attila

Érdekes ítéletet hozott a napokban az osztrák bíróság egy négy évvel ezelőtti halálos síbaleset ügyében. Katschberg síterepén egy 47 éves férfi vesztette életét, amikor túl gyorsan síelve lesodródott a pályáról és fának ütközött. A síterepnek védőhálót kellett volna kihúznia erre a szakaszra.
2011-ben történt a per tárgyát képező baleset Katschbergen. Egy kétgyermekes apuka a Gamskogel pályán csúszott, amikor a nagy sebessége miatt nem tudott a pályán maradni. Kisodródott és a pálya melletti fáknak ütközött. A bukósisakot viselő 47 éves férfi nyaktörést szenvedett és az életét vesztette. Vele síelt, utána csúszott a pályán egyik gyermeke is a baleset pillanatában. A család beperelte a síterepet a biztonsági intézkedések hiánya miatt.

Az elsőfokú bírósági ítélet két megállapítást tett. Egyik, hogy az apuka rosszul választotta meg a sebességet az adott pályaszakaszon, túl gyorsan síelt. A másik megállapítása, hogy a baleset helyszínén a pálya vonalvezetése indokolttá tette volna biztonsági hálók telepítését, erről a síterep nem gondoskodott, így a síterep is felelős a balesetben.

A bíró indoklásában azt is hozzátette, hogy a síterepektől továbbra sem várható el, hogy minden veszélytől megvédjék a síelőket. A felelősség ebben az esetben kettős. Felerészben az áldozat túl nagy sebessége az oka, a másik 50%-ban a síterep hibája. Vagyis: elsősorban a biztonsági hálót kellett volna kirakni, másrészt a síelőnek a pályaviszonyokhoz megfelelő sebességet kellett volna választania.

A síterep köteles kárpótlást fizetni a családnak, ennek összegét nem határozták meg, ezt a feleknek egy külön megállapodás keretén belül kell rendezniük. A család eredetileg 145 ezer eurós (kb. 45 millió forint) kárpótlásra perelte a síterepet.

A síterep és ügyvédje nem kommentálta az ügyet, az osztrák sajtó szerint valószínűleg fellebbezni fognak. 
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Gasthof Mentenwirt csillagcsillagcsillag
Családi panzió a Lungau régió központjában, 500 méterre Grosseck és 4,5 km-re Katschberg síterepeitől. Felújított kétágyas, háromágyas, valamint családi szobák félpanziós ellátással és ingyenes wifivel.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Das Alpenhaus Katschberg 1640
Modern szálláshely prémium felszereltségű apartmanokkal és wellness részleggel 1640 méteren, közvetlenül Katschberghöhe pályái mellett. Reggeli rendelhető a szálláshoz, de csak síszezonban!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Panzió csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Mauterndorf szívében, Grosseck felvonóitól 1,5 km-re, de Obertauern, Katschberg, Fanningberg is pár perc alatt elérhető. Kétágyas és családi fenyőburkolatú szobák, szauna, gazdag büféreggeli!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.