Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ismét havazott Kanadában és az USA-ban

2014.09.11. Bata Attila

Szinte alig vagyunk túl szeptember első harmadán, de már másodszor havazott Észak-Amerikában. A szeptember elejei havazás még csak a hegyeket fehérítette ki, azonban a mostani havazás már az alacsonyabban fekvő területeken is megmaradt. Most még "csak" 10-20 centiméteres adag érkezett.
A történelmi hűség kedvéért jegyezzük meg, hogy szeptember másodikán már lehullott az idei első hó Alaszkában. Persze a havazás Alaszkában nem olyan szokatlan dolog, hiszen nincs olyan nap az egész éves naptárban, amelyiken valamikor ne havazott volna pl. Barrow településen. Az idén is havazott júliusban és augusztusban is kétszer. A szeptember elejei havazás 11,2 cm havat hozott, amely a harmadik legmagasabb szeptemberben mért érték.
Ugyanekkor a kanadai és az amerikai hegyek is kaptak a havazásból. Az USA-ban a Sziklás-hegységben (Wyoming állam) 2700 méteres magasság felett hullott a hó, Kanadában Alberta tartományban már kissé lejjebb ereszkedett a hóhatár, Banff környékén már 1600 méteren is megérkezett az első hó.
Calgary havazás
A mostani, szeptember 8-9-i havazás érdekessége, hogy az alacsonyabban fekvő települések is kaptak belőle, valamint 24 órával korábban még kellemes nyári hőmérsékleteket mértek. Calgary, a kanadai nagyváros hőmérője vasárnap még 25,6 fokot mutatott. Aztán egy hatalmas eséssel 0 fok közelébe csökkent a hőmérséklet és az 1048 méteren található metropoliszban és környékén 12-20 cm hó hullott. A havazás komoly fennakadásokat okozott a város életében, a kidőlt fák miatt 30 000 lakás maradt áram nélkül.

A sokéves átlag szerint itt szeptemberben 18 fok az átlaghőmérséklet. Alberta tartomány fővárosában, a 700 méter alatt található Edmontonban is havazott.

Az USA-ban is havazott, most már több helyen a múltkori képest. Az általában már októberben síelhető síterepek Colorado államban már most fehérlenek, sok helyen úgy tervezik, hogy két hét múlva beindítják a hóágyúkat.

A mostani havazás még nem jelenti a tél kezdetét. Calgaryban is lassan visszatér az időjárás a normális medrébe, a hétvégére már ismét 15-16 fokot jósolnak.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.