Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Ellopták az épülő lift kábeleit egy cseh síterepen

2010.08.21. Bata Attila

Ellopták az épülő lift kábeleit egy cseh síterepen A szomorú kelet-európai történet Csehországban is megismétlődött. A története legnagyobb beruházása előtt (új ülőlift+új pálya+új hóágyúk) álló apró cseh síterepet nem kímélték a tolvajok, az utóbbi napokban másfél kilométer kábelt loptak el a német határ melletti síterepről.
Bár a cseh síterepek és a magyar téli síelések iránya nem igazán esik egybe, azért ne fitymáljuk le a cseh síközpontokat. Például annak okán sem, hogy egyre modernebbek és nagyobbak, csak az előttünk álló szezonban körülbelül 10 új ülőszékes felvonót építenek az országban. Tavaly például női alpesi VK futamot rendeztek itt, de a hóra sem lehet mindig panasz. Tavaly a cseh sajtó azon viccelődött, hogy arrafelé több hó esett, mint a Magas-Tátrában (ez nem túlzás), és még arra is volt példa, hogy májusban zárt be az utolsó cseh síterep.

A tolvajok által megrövidített síterep, Bublava még cseh viszonylatban is a kisebbek közé tartozik, méretei alapján hasonlít egy jobb magyar terepre. A 750 és 935 méter között elterülő síterepen eddig öt húzólift üzemelt, öt pálya várta a síelőket két kilométer hosszan, amely nem egy hatalmas szám, de teljes egészében hóágyúzott pályákról van szó. Az idei szezonban az ausztriai Scheffau síterep egyik lecserélt négyszemélyese kerül ide, ezzel már ülőszékes liftje is lesz a síközpontnak. A lift mellett új pálya is épül, mellette pedig új hóágyuk, hogy a síterep tartani tudja a 100%-os behavazási mutatóját.

Jövőre már ülőlift is üzemelhet a síterepen
Jövőre már ülőlift is üzemelhet a síterepen
Az új pálya munkálatait már márciusban elkezdték, a használt lift is megérkezett májusban Ausztriából. Augusztusban kezdődött a lift oszlopainak behelyezése, valamint a lift, illetve a hóágyúk kábelrendszerének kiépítése. Valószínűleg a tolvajok is naprakészek a fejlesztésekkel, hiszen először egy kilométer hosszú speciális biztonsági kábelt loptak el, majd néhány nappal később még visszatértek a tett színhelyére a többi 500 méteres szakaszért. Múlt hét óta a síterep kénytelen volt őrző-védő csapatokat felállítani, aki esténként az építkezés környékén járőröznek.

A tolvajok 150 000 koronás (kb. 1,7 millió forint) anyagi kárt okoztak, amely nem jött jól az építkezések közben. A síterep üzemeltetői bíznak benne, hogy a váratlan nehézségek ellenére az idei szezonra elkészülnek a fejlesztések, amelyekhez komoly reményeket fűznek. Várakozásuk szerint az új lift és az új pálya miatt legalább negyedével nőhet a forgalmuk a következő szezonban.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.