Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Nagy havat hozott a június eleje a magasabb hegyekben

2010.06.05. Bata Attila

Nagy havat hozott a június eleje a magasabb hegyekben Még csak néhány napja léptünk be a meteorológiai nyárba, de a június eleje nem a nyarat idézte. Itthon is hűvös idővel és rengeteg csapadékkal indult június. Szinte az egész környéken hasonló volt a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a magasabb részeken hó hullott még a hét elején az Alpokban.
3105 méter magasan fekszik a Hohe Tauern hegységben, Ausztria egyik leghavasabb csúcsa, a Sonnblick. A modern technika jóvoltából szerencsére naprakész adatokat kaphatunk az automatikus mérőműszerektől. Június elsején volt igazán az örömre, hiszen a nagyobb havazások után június 3-án 665 centiméteres havat jelzett a műszer, amely majdnem egy méterrel vastagabb a sokéves átlagnál ebben az időszakban. Szakemberek valószínűsítik, hogy ez a hóréteg kitart a következő télig is. Tavaly ilyenkor jóval vékonyabb volt a hóréteg, igaz akkor szeptemberben néhány napra előfordult, hogy nem borította összefüggő hótakaró a csúcsot.

A szintén salzburgi (Kaprunhoz közeli) Rudolfshütte május végén még csak 46 cm havat jelzett, de két nagyobb havazás érkezett május 30-án és június 3-án. Ennek köszönhetően a hét közepén már 115 cm vastag havat mértek a 2304 méteres magasságban.

Az egyik legközelebbi gleccseren is van még hó. A Dachstein-gleccser mérőműszerei szerint a május végi/június elejei havazás 250 centiméterről 330 centiméterre növelte a hóréteget. Azóta sajnos melegedett az idő, és az utóbbi napokban folyamatosan vékonyodik a hóréteg, már sajnos a három méteres határ alá került. A szezon az időjárástól elkezdődhet június 12-én, inkább technikai gondok akadtak eddig. A lift drótkötelének a cseréje húzódott el a már említett rossz időjárás miatt, ezért késett a nyitás. Jelenleg sajnos pozitív hőmérsékleteket mérnek a gleccseren és a hóréteg is 7-10 centimétert olvad naponta.

Havazott a németek legmagasabb hegyén, a Zugspitzén is. Itt a hét közepén még 340 centiméter havat mértek, de ez is kevésnek tűnik a nyári szezonra. Meteorológusok szerint, ha valami szokatlan időjárási csoda nem történik, akkor augusztus közepére ez a szép hóréteg teljesen elolvad a 2900 méteres magasságban.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.