Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Igazi tél mindenhol: jól kezdődik a február!

2015.02.01. Bata Attila

Hol van már a december eleje, amikor csak vártuk a havat az Alpokban, a Tátrában vagy itthon, de nem jött. Az utóbbi napokban Holle anyó kezdi behozni a lemaradását, sőt úgy látszik már a jövő hetet is betervezte munkával. Havazással és hideggel kezdődik a február itthon és külföldön!
Lassan már tényleg csak távoli kellemetlen emlék az idei szezonkezdet, amikor megtanultunk azt a marketinges fogást, hogy a szezon ezzel a nyitó bulival már el is kezdődött, az más kérdés, hogy a síelés még nem, hiszen csúszni még nem lehet a hó nélküli pályákon.

Az előző heti havazás itthon és körülöttünk is lassan rendbe tette a pályákat. Itthon Eplényben és Mátraszentistvánban annyi hó hullott, hogy Eplényben már minden pálya üzemel, de a Mátrában sem kell sokat várni a további pályanyitásokra. Új síterepek nyitottak (Nagy Hideg-hegy, Dobogókő és Bánkút) és a régebbiek frissültek fel (Pécs, Zemplén, Visegrád).

Nagy Hideg-hegy környéke (Kép: Kirschner Gyula / Facebook)
Nagy Hideg-hegy környéke (Kép: Kirschner Gyula / Facebook)
Szlovákiában az elmúlt napokban 20-50 cm hó hullott és már 90 síterepen lehet síelni. Az örömbe több helyen is bezavart, hogy a hóvihar károkat okozott az áramellátásban, így néhány síterepen nem tudták beindítani a lifteket. Itt is újabb havas-hideg hét elé nézünk.

Szlovákia, Poprád, 684 méter (Kép: Jozef Sitiarik)
Szlovákia, Poprád, 684 méter (Kép: Jozef Sitiarik)
Az Alpokban nagy kő esett le a síterep-üzemeltetők szívéről, a lehető legjobbkor jött a havazás. Hamarosan kezdődik a síszünet nemcsak az Alpokban, hanem a legfontosabb síelős országokban (Nagy-Britannia, Hollandia, Lengyelország, Belgium vagy szintén inkább külföldön síelő németek körében). Időben érkezett a hó a nagy roham előtt, minél több pályán tud eloszlani a várható nagy tömeg.

Szlovénia, Stirpnik 744 méter (Kép: Amadej Bernard)
Szlovénia, Stirpnik 744 méter (Kép: Amadej Bernard)
Havazás, napsütés, szélvihar váltogatta egymást az Alpokban ezen a héten. Egy hét alatt sok helyen fél méternél is több hó hullott, de a méternyi friss hó sem volt ritkaság. Ezen a héten minden úgy folytatódik, mint az előző héten. Hóvihar, szél és napsütés váltakozik majd. A trend már biztosnak látszik, marad a hideg egy ideig, ebben a lenti két különböző modell is egyetért. 
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.