Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Időjárás: szélsőséges volt az idei nyár Ausztriában

2013.08.30. Bata Attila

Elkészült az osztrák meteorológusok (ZAMG) összefoglalója az idei nyárról. Az idei nyár sok érdekeset hozott Ausztriában. Volt, hogy mínusz nyolc fokot mértek. Volt, amikor 40 fokos kánikula volt. Nyugaton árvizek fenyegettek, de a keleti részeken ez volt a legszárazabb nyár 1932 óta.
Már 246 éve mérik és gyűjtik az időjárási adatokat Ausztriában, ennek fényében elmondható, hogy az idei nyár volt a hatodik legmelegebb 1767 óta. Ehhez hozzájárulhatott az is, hogy az idén dőlt meg minden idők osztrák melegrekordja, amikor augusztus 8-án az alsó-ausztriai Bad Deutsch-Altenburg (Németóvár) mérőállomásán 40,5 fokot mértek. Érdekesség, hogy a tartományi meleg rekord, Vorarlberg kivételével, az összes tartományban megdőlt az idén.

A Sonnblick fixen rögzített nyári kameraképei összesűrítve
A meleg mellett a szárazság is jellemző volt a keleti részekre. Karintia, Stájerország egyes részein, valamint Burgenlandban a szokásos csapadéknak csak a 30-67 százaléka hullott le, utoljára 1932-ben volt ennyire száraz a nyár. A szokásoshoz képest a legkevesebb csapadékot a stájerországi Seckauban (872 méter) mérték, a sokévi átlaghoz képest 67 százalékkal kevesebb hullott.

Az elmúlt három nyár összehasonlítva (Kép: zamg.at)
Az elmúlt három nyár összehasonlítva (Kép: zamg.at)
Külön jelentés készül a gleccserekről, de annyi már most megállapítható, hogy az előző évekhez képest lelassult a zsugorodás az idei nyáron. Köszönhető annak, hogy a júniusi havazások után még mindig méteres hó borította a hegyeket, és az augusztusi kánikula sem okozott most jelentős károkat. Az előző évekkel ellentétben, az idén nyáron sem olvadt el a hó a Sonnblick mérőállomáson.

Az elmúlt hat nyár összehasonlítva (Kép: zamg.at)
Az elmúlt hat nyár összehasonlítva (Kép: zamg.at)
A nyár leghidegebb értékét a Pitztal gleccseren (2864 m) mérték mínusz 8,4 fokkal június 27-én. Az ezer méter alatti települések közül a salzburgi síterepen, Raurisban (934 m) volt a leghidegebb, június 24-én mértek 1,1 fokot.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.