Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hol a hó? Kezdenek aggódni az osztrák síterepek

2011.11.15. Bata Attila

Hol a hó? Kezdenek aggódni az osztrák síterepek Az túlzás, hogy már pánikolnak az osztrák síterepek, de az biztos, hogy szép lassan elkezdenek aggódni a szezonkezdet miatt. Enyhe időjárás, csapadék már szinte hetek óta nem esett, és a következő napokban sem várható javulás. Lassan már csak a december elejei szezonkezdetben lehet bízni.

Tirol

Csak összehasonlítás kedvéért, hétfő reggel mínusz 9,9 fokra ébredtek Szécsényben, Baján pedig mínusz 8 fokot mértek, ezeket az értékeket bármelyik osztrák síterep megirigyelte volna. A sógoroknál az évszaknak megfelelő értékeket mértek a magyar határhoz közel, még Stájerország/Salzburg régió alacsonyabban fekvő völgyeiben is lehetett egy kicsit hóágyúzni a mínusz fokokban, de a nyugati részen, Tirolban és Vorarlbergben, szinte hőség van. Warth (1475 méter) 10,5 fokkal ma egész Ausztria legmelegebb települése volt, olyan helységek társaságában, mint a hétvégén már korlátozottan síelhető Obergurgl (1938 méter), ahol 9,5 fokot mértek délben. A fő gond, hogy Nyugat-Ausztriában este sem süllyedt fagypont alá a hőmérséklet.

A tiroli terepek egyre borúlátóbbak. A törvények szerint hiába lehetne pl. 2000 méter felett október 1-től (1500 méter felett október 15-től) hóágyúzni, egyelőre a síterepek kivárnak. Patscherkofel (2247 méter) síterepén októberben még négy napot hóágyúztak, de jött a főn (meleg szél), és elolvasztotta a havat. Itt október 24-e óta nem süllyedt nulla fok alá a hőmérséklet.

Már nagyon hóágyúznának az ország egyik legjobb síterepén, Ischgl-ben. Itt november 25-én a Roxette nyitja a szezont, a szokásos megakoncerttel, kérdés, hogy lesz-e hol csúszniuk a nyitó bulira érkezőknek. Szintén csak a hidegre várnak Kitzbühelben. Az előző években őrületes hóágyúrendszer épült ki a Resterkogel oldalában, akár másfél nap alatt is behavazhatják az oldalt jó idő esetén. Apró gond, hogy a híres verseny névadó hegyén, a közeli Hahnenkamm (1760 méter) tetején, már lassan egy hónapja nem mértek mínusz értékeket. Vannak tiroli síterepek, amelyek egyáltalán nem sietnek, Schlick 2000 és Skiwelt Wilder Kaiser már most bejelentette, hogy legkorábban csak november végén kezdenek neki a hóágyúzásnak.

Tegnap beindultak a hóágyúk Hauser Kaibling (Schladming) alsóbb pályáin
Tegnap beindultak a hóágyúk Hauser Kaibling (Schladming) alsóbb pályáin

Salzburg

A helyi meteorológusok szerint még legalább 10 napig marad az enyhe és száraz idő. Itt megfordult a világ, most a köddel borított völgyekben mínusz 5-6 fokokat mérnek, míg 2000 méteren, a ködtakaró felett, Tirolhoz hasonlóan, plusz 4-5 fokot mérnek.

A helyi síterepek egyesületének vezetője szerint, úgy néz ki, hogy december elejénél korábban nem lesz nyitás a salzburgi terepeken. Az üzemeltetők már kezdenek aggódni a szezonkezdet késése miatt, egyedül az vigasztalhatja őket, hogy a tartomány síterepeire érvényes bérletet (SSSC) veszik, mint a cukrot, a tavalyihoz képest jóval több fogyott belőle eddig.

A Kaprun feletti gleccseren már lehet síelni, és a hóágyúk is működnek. A Ski amadé terepei közül egyedül Planai (Märchenwiese lift) és a Dachstein-gleccser síelhető. A sírégió marketingese szerint megfelelő időjárás esetén, a Ski amadé régió pályáinak felét 4-5 nap alatt be tudják havazni.

Flachau, Hauser Kaibling, vagy Planai alacsonyabban fekvő, mostanában hidegebb völgyeiben már megkezdték a hóágyúzást. Obertauernben sem tudnak mást csinálni, tudomásul veszik az időjárás viszontagságait. Egy biztos, akár lehet síelni, akár nem, a november 26-i nyitó buli a Leningrad Cowboys együttessel nem marad el.
KOMMENTEK
vasssy | 2011.11.15. 07:47
Még a végén itthon előbb lehet nyitás mint az osztrák terepeken?!
Peter94 | 2011.11.15. 08:10
Elvileg Eplény arra hajt.
Bata Attila | 2011.11.15. 09:01
Közben törölték a tervezett pénteki nyitást Söldenben (Giggijoch és Gaislachkogl).
Klara | 2011.11.15. 09:48
Én azt tapasztaltam, ha korán, már novemberben nagy havazással köszönt be a tél, akkor nem szokott jó tél lenni. Enyhébb az idő és kevesebb hó esik tél derekán, valamint hamarabb lefut a síszezon. Inkább essen csak december elején, de akkor jó sok, és egész télen legyen megfelelő hótakaró. Arról nem is beszélve, hogy még márciusban is lehessen síelni.
zabido | 2011.11.15. 10:44
Ugy legyen! :)
Wilson | 2011.11.15. 15:56
Valaki havazza be Ischgl-t december közepéig, mert kezdek aggódni!
Rambo | 2011.11.15. 20:56
Lényeg, hogy a Planai-on legyen elég január elejére...:))
Stani | 2011.11.16. 15:49
@Klara, ezt megerősítik a statisztikák is, egy októberi tél szépnek szép meg jól mutat, de sok mindent nem lehet vele kezdeni (gleccsereken persze más), mivel előbb vagy utóbb elolvad a hó.
@Wilson
Aggódni felesleges, hiszen még ősz van, november közepén kár a "hiszti" ;)
Ráadásul Ischgl már egy ideje intenzíven készíti a műhavat, még van egy hónap addig; jót fogtok csúszni ! /attól, hogy november végén 20 fok van Magyarországon még lehet fehér a Karácsony, mert, hogy ilyenre is volt példa!/
@Batus
Obergurgl-Hochgurgl síterepén remek hóviszonyok vannak a nyitva tartó pályákon.
---
Ne feledjük, régen akkor kezdték a síszezont a síközpontokban, amikor volt elég természetes hó, ha ez december 20.-án történt, úgy ekkor.

Én élvezem ezt az időt, gyönyörű napsütés, remek pályák a gleccsereken, 2000 m alatti terepeknek még nem jött el az ideje, aggódni KÁR ;)

2000-2500 métertől dübörgő hóágyúk, plusz az inverziót kihasználva a völgyekben is; napokkal ezelőtt Lungauban -8 fokot mértek. Mostanság itt reggelente -3, -5 fokok repkednek (Kaprun-Zell)
ESPÉ | 2011.11.18. 17:18
lesz hó elég, csak ki tudjuk fizetni a 310.-HUF/EUR áron a bérletet! :-(
Stani | 2011.11.19. 09:38
Már lejjebb ment, mellesleg érdemes olyankor euróval feltankolni, amikor olcsóbb, nyáron 255-ért is lehetett venni!
pszabo | 2011.11.21. 21:37
Hát ez az! Valaki szóljon már, ha 255-ért tud... :)
De ha 275-ért, akkor is! :)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.