Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kemény hideggel köszöntött be az új év Európában

2011.01.01. Bata Attila

Kemény hideggel köszöntött be az új év Európában Továbbra is nagyon hideg van Közép-Kelet Európában. A környező országokban, Szlovákiában, Csehországban, és Romániában mínusz 15-25 fokos hőmérsékletekkel zárták az elmúlt évet. A legtöbb helyen hőmérsékleti inverzió alakult ki, a leült ködpárnából kiálló csúcsokon van a legmelegebb.
Kicsit enyhült a Németországot beterítő hideg. December 30-án még -21,2 fokot mértek a bajorországi Bambergben, de a kelet-német településeken is mínusz 20 fok körüli értékekig süllyedt a hőmérséklet. Az enyhébb klímájú Hamburg kikötőjében szokatlanul hideget, -8,9 fokot hozott a csütörtök, de még nap közben sem mértek -5 foknál melegebbet. A régóta tartó hideg miatt már az Elba folyó nagy része is befagyott. December 31-re kissé enyhült az idő, körülbelül 3-4 fokkal lett melegebb.

Csehországra hideg levegő telepedett rá az utóbbi napokban. Prágában -16,5 fokot mértek, az ország nagy része -10 fok alatt ébredt, kivétel a magasabban fekvő részek. Az 1122 méter magas Churanovon ”csak” -8,5 fokot mértek. Hasonló a helyzet Szlovákiában. A Magas-Tátra környékén is fordított értékeket mértek. Poprádon -18,5 fokot mutatott a hőmérő, addig az 1355 méteren található Csorba-tónál -10,5 fokot mértek.

Romániában még ennél is hidegebb volt tegnap, a rekordot Csíkszeredán mérték -25,2 fokkal, míg a fővárosban, Bukarestben -10,3 fokig hűlt le a levegő.

Kemény hideg köszöntötte az eurót január elsejével bevezető Észtországot. Tallinban ismét havazott a -10 fokos hidegben, és már 48 cm vastag hó takarja a főváros parkjait. A leghidegebbet Tartuban mérték -13,2 fokkal.

Mongólia volt tegnap Ázsia egyik hűtőszekrénye. Számos helyen mértek -40 foknál hidegebbet, a rekordot Tosontsengel településen észlelték -45,1 fokkal. Szibériában valamelyest enyhült az idő, a hét elején még legalább 15 mérőállomásról jelentettek -50 fok alatti hőmérsékleteket, addig az év utolsó napjára már ”csak” -48,5 fokig süllyedt a hőmérséklet Ojmjakonon.

Ki hinné, hogy még Floridában is fagyoskodni kell? Az idén minden decemberi hidegrekord megdőlhet a napos államban. A rekordot Tallahassee-ben mérték -7,8 fokkal, de tegnap Orlandóban is -4,4 fok volt. Tallahassee-ben 24-szer mértek decemberben negatív hőmérsékletet, Orlandóban pedig 19-szer. Orlandóban már biztosan megdőlt a decemberi átlaghőmérséklet hideg rekordja. Utoljára 1989-ben mértek 12,9 fokot, amely akkor is szokatlan volt, de az idén 10 fok körül alakul a decemberi átlag.

Végül, aki melegre vágyik, annak Ausztráliát ajánljuk. A csúcsot Port Augusta településen mérték 44,9 fokkal, de számos helyen 40 fok felett volt a hőmérséklet az utóbbi napokban, amely jóval az ilyenkor szokásos feletti. Melbourne-ben például 41 fokot mértek, az ilyenkor szokásos 25 fokos átlagos maximumérték helyett.
KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.