Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Júniusi havazás az Alpokban, útlezárás Murau felett

2010.06.21. Bata Attila

Júniusi havazás az Alpokban, útlezárás Murau felett Ma köszöntött be a csillagászati nyár első napja, ehhez képest kisebb-nagyobb havazás érte el az Alpok magasabban fekvő részeit. A közeli Stájerországban még egy hegyi utat is le kellett zárni, a gleccserekre 15-40 cm friss hó érkezett, de 1200-1600 méter felett sok helyen havazott az Alpokban.
A nyári havazás nem meglepő az osztrák meteorológusok szerint, bár az átlagember nem így gondolja, ha hágókat kell lezárni komoly havazás miatt. A közeli Felső-Stájerországon átvezető Sölk hágót vasárnap egész nap le kellett zárni a hirtelen jött havazás miatt, hasonló sorsra jutott a tiroli Timmelsjoch út is. Vorarlbergben járhatóak az utak, de több hegyi úton is kötelező a hólánc használata.

A tiroli Greizer Hütte (2227 méter) üzemeltetője szerint az elmúlt napokban eddig 40 cm friss hó esett. A vorarlbergi Gargellen a hétvégén nyitotta meg ünnepélyesen a nyári turisztikai szezont, ennek örömére 20 cm friss hó várta a szezon első túrázóit. Ausztria többi részén is szépen havazott. A szokásos salzburgi mérőműszerek adatai szerint a Rudolfshütte 25 cm, a Sonnblick 16 cm, a kapruni gleccser 20 cm friss havat kapott. A tiroli Hintertux gleccser tetejéről 45 cm, Patscherkofelből nyolc centiméter, míg a híres síverseny hegyéről, a Hahnenkammról is 5 cm friss havat jelentettek. A havazás Tirolban és Vorarlbergben volt a legintenzívebb, itt már 1200 méterre süllyedt a hóhatár.

A közeli Dachstein gleccser is felfrissült, az automata mérőműszer szerint az utolsó 24 órában 15 cm friss hó esett, de már az előző napon is hullott 10 cm hó. Ennek köszönhetően a gleccseren ismét a kétméteres szint felett a hóréteg vastagsága.

A havazás sok helyen hideggel is párosult, a leghidegebbet a 3440 méter magasan található tiroli Brunnenkogel csúcsán mérték, júniushoz képest elég kevésnek tűnik a vasárnap hajnalban mért mínusz 9 fok.

Géppel kell eltakarítani a havat Németország tetején júniusban
Géppel kell eltakarítani a havat Németország tetején júniusban
Az Alpok többi részén is havazott. Németország legmagasabb pontján, a Zugspitzén (2962 méter) található vendéglő teraszát géppel kellett megtisztítani a hótól, az ideérkező turistákat szánkózással szórakoztatták. Franciaországban a szerdán megnyílt Les 2 Alpes gleccserén továbbra is havazik, tegnap már a gleccserre sem kellett felmenni egy kis hóért, hiszen a faluba is megérkezett az égi áldás. Hasonlóan havas híreket kaptunk Olaszország és Svájc magasabb régióiból.
KOMMENTEK

Szállástippek
Hotel Pension Alta Vista csillagcsillagcsillag
Családias hangulatú panzió a Wildkogel-Arena síterep közvetlen közelében. A szobák többsége 2013-ban fel lett újítva, mindegyikhez külön fürdőszoba és TV tartozik. További szolgáltatások: WIFI, szauna, játszószoba, billiárd, sítároló.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Boutique Hotel Bruggwirt csillagcsillagcsillagcsillag
A 4 csillagos Boutique Hotel Bruggwirt St. Johann in Tirol központjában található, 900 m-re a sífelvonótól. Szobái egyedi bútorokkal és dizájnelemekkel berendezettek, egy részük kilátással a kitzbüheli hegyekre.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Dorfresort Kitzbühel
Exkluzív apartmanok Kitzbühel és Wilder Kaiser - Brixental között Reit településen. Kutyabarát szállás, több típusú és méretű apartmannal, jól felszerelt konyhával, sítárolóval, wellness részleggel és étteremmel várja vendégeit.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.