Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás után: már ötméteres a hó a Pireneusokban

2015.03.02. Bata Attila

Az előre jelzett havazás nagy pontossággal bejött a Pireneusokban. Az elmúlt héten számos helyen 2-3 méter hó hullott 2000 méter felett. Hétfőtől péntekig kisebb megszakításokkal szinte folyamatosan havazott. Szombaton lehetett először napsütésben élvezni a friss havat.
Vártuk a nagy havazást, és ezúttal sem hagyott bennünket cserben a Pireneusok egyik oldala sem. A francia, andorrai és spanyol részeken is 200-300 centiméter hó hullott 2000 méter felett.

A francia oldal elsüllyed a hóban
A helyzet nem volt annyira rózsás. A nagy havazás és lavinaveszély miatt a legtöbb síterep csak néhány pályával üzemelt, már amelyiket meg lehetett közelíteni ebben a havazásban. Szombaton kisütött végre a nap, a havat is sikerült nagyjából eltakarítani az utakról és a parkolókból, így a hóból már öröm is juthatott a síelőknek.

Gavarnie: hová tűnt a lift?
Gavarnie: hová tűnt a lift?
Sajnálatos dolgok is történtek. A francia Les Angles síterepén egy úttisztító hómaró egy 20 éves lány testét darálta be a méteres hókupacokból. A szintén francia La Mongie síterep 1900 méteren található üdülőfalujának parkolójára lavina zúdult szombatról vasárnapra. Szerencsére a nappal forgalmas környék estére már üres volt.

Tavascan: ez a lift sem üzemelt egy ideig
Tavascan: ez a lift sem üzemelt egy ideig
A francia síterep, La Pierre Saint-Martin, közleménye szerint ebben a szezonban eddig 8,60 méter hó hullott náluk összesen. Jelenleg 340 cm vastag a hó 1527 méteres magasságban. Alighanem a kontinens legtöbb havával egy másik francia síterep, Piau – Engaly, dicsekedhet a Pireneusokból, itt tegnap a hegyen 540, a völgyben 480 centimétert mértek. 
Piau – Engaly: 540 cm a csúcson!
Piau – Engaly: 540 cm a csúcson!
KOMMENTEK

h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.