Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havazás ellenére is enyhe volt az október Ausztriában

2014.11.01. Bata Attila

Az idei év továbbra is szokatlanul meleg Ausztriában. Annak ellenére, hogy hatalmas havazást hozott az október, ez a hónap is jóval enyhébb lett a szokásosnál. Ha a következő két hónap csak az átlagos értékeket hozza, akkor elmondhatjuk, hogy 2014 volt a legmelegebb év az elmúlt 248 évben Ausztriában.
Az osztrák meteorológusok (ZAMG) októberi összefoglalója nem túl sok jóval kecsegtet. Az már megszoktuk, hogy az idei év eddig jóval melegebbre sikeredett a korábbiaknál, de már arra is komoly az esély, hogy megdől az eddigi rekord és 2014 lesz a legmelegebb év amióta Ausztriában hivatalosan is rögzítik a hőmérsékleti értékeket, vagyis 248 éve.

Planai, Schladming)
Planai, Schladming)
A mostani október 2,2 fokkal volt melegebb az átlagosnál. Azzal együtt, hogy október 23. környékén 100-200 cm hó hullott a hegyekben, a magasabban fekvő völgyekben pedig 10-80 cm. Az idei október a 7. legmelegebb volt amióta nyilvántartják az adatokat.

Október 9. szokatlanul melegre sikeredett, 112 osztrák állomáson ezen a napon mérték az idei októberi maximumot. Kevesen gondoltuk volna, hogy a vorarlbergi Bregenz (424 m) és Feldkirch (438 m) települések lesznek Ausztria legmelegebb pontjai 28,2 fokkal.

Hauser Kaibling (Ski amadé): lenn 40 cm, fenn egy méter hullott
Hauser Kaibling (Ski amadé): lenn 40 cm, fenn egy méter hullott
A legek között böngészve, a leghidegebbet Brunnenkogel állomásán (Tirol, 3437 m) mérték mínusz 15,9 fokkal. A települések közül Pitztal/St. Leonhard (Tirol, 1454 m) mínusz 7,8 fokkal, az ezer méter alatti településeken pedig a karintiai Weitensfeld állomásán volt a leghidegebb mínusz 5,7 fokkal.

Jó hír, hogy az átlaghőmérsékleteket tekintve két síterepen volt a leghidegebb. Az 1000 méter feletti települések között Obergurgl (Tirol, 1942 m), az alacsonyabban fekvő települések között Saalbachban (Salzburg, 975 m) volt a leghidegebb.

Nagyon reméljük, hogy az időjárásban komoly fordulat áll be az év utolsó két hónapjában. Elég hideg lesz ahhoz, hogy a hóágyúzás szempontjából nagyon fontos novemberi hónapban elő tudják majd készíteni a pályákat a decemberi nyitásra.

Ebben a reményben néhány képet betettünk az októberi havazásról. 
KOMMENTEK
csabeszka | 2014.11.01. 20:06
,,Nagyon reméljük, hogy az időjárásban komoly fordulat áll be az év utolsó két hónapjában."
Sajna november első fele szinte biztos, hogy átlag feletti hőmérsékletű lesz. Egyik oka, hogy idén napfolt maximum volt, ami általában melegebb időt vetít előre- nem túl jók a kilátások emiatt)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.