Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Havas volt az idei szeptember a Tátrában

2013.10.02. Bata Attila

Az átlagosnál több havat hozott az idei szeptember a Magas-Tátrában. A hónap 16 napján borította összefüggő hótakaró a Lomnici-csúcson található meteorológiai állomás területét. Nemcsak a Magas-Tátrában, de Chopokon és még az alacsonyabban fekvő hegyekben is havazott szeptemberben.
A szlovák meteorológiai intézet (SHMÚ) közleménye szerint a szokásosnál melegebb július és augusztus után, a szeptember már hűvösebbnek bizonyult az átlagadatokhoz képest. A leghidegebbet szeptember 30-án mérték a Lomnici-csúcs mérőállomásán (2633 m) mínusz 3,3 fokkal. Ez a napi minimumot tekintve is ritka, hiszen hasonló hideget szeptember 30-án utoljára 1961-ben mértek mínusz 4,6 fokkal.

Lomnici-csúcs környéke (Kép: Vysoké Tatry - Facebook)
Lomnici-csúcs környéke (Kép: Vysoké Tatry - Facebook)
Szeptemberben többször is havazott a Tátrában. Ebben a hónapban átlagosan négy napig borítja hó a Lomnici-csúcs mérőállomását, az idén ez 16 napon át sikerült. Szeptember 22-én 20 cm vastag volt a hóréteg, de még tegnap is 13 cm vastagon állt a hó. Sajnos nem ismétlődött meg az 1990-es csoda, amikor 28 napon át takarta hó a Lomnici-csúcsot, akkor csak szeptember első két napján nem fehérlettek a csúcsok.

Chopok (Kép: Jasna - Facebook)
Chopok (Kép: Jasna - Facebook)
Az Alacsony-Tátra is kapott a szeptemberi havazásból, szeptember 18. után négy napig volt összefüggő hóréteg Chopokon (2008 m). Ebben az időszakban más szlovák hegyekben is hullott egy kis hó, például Vratna síterepén.

KOMMENTEK

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.