Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Haiti fehér aranya

2011.02.18. Árvay Sándor

Haiti fehér aranya A sívilág legfiatalabb családtagja, a mindössze november óta FIS-tag karibi szigetállam, Haiti kétfős delegációval képviselteti magát Garmisch Partenkirchen alpesi világbajnokságán.
Az újonc ország felvonulási zászlójának beszerzéséről megfeledkeztek a rendezők, ám a távolról érkezett vendégek feltalálták magukat, és otthonról hozott trikolórjukat lobogtatva vonultak be a nyitóünnepségre.

- Egyébként is az a célunk, hogy felhívjuk magunkra, pontosabban országunkra a világ figyelmét. Azt szeretnénk, ha nem csupán a szörnyű földrengés, a szegénység, a korrupció jusson az emberek eszébe, amikor Haiti nevét hallják – mondta Thierry Montillet, aki edző, menedzser, sajtófőnök, valójában "mindenes" a mini delegációban. S noha a nemzetközi szövetségek általában szigorúan korlátozzák, tiltják rendezvényeiken a politikai, üzleti jellegű hirdetéseket, a sziget jó szándékú és szolid ország-imázsát, a Haiti fehér aranya nevet viselő propaganda kiadványt eltűrik.

Ami a sportot illeti, e havas-hideg világban egyelőre csak különlegességével tud kitűnni a délszaki tájakról érkezett haiti síelő. Jean Pierre Roy, avagy miként barátai nevezik, "Rasta-Piquet" közkedvelt figurája a világbajnokságnak, s nem is számít kezdőnek. Nyolc esztendeje, hogy először csatolt lécet a lábára, s az évek során már hat FIS-viadalon is szerepelt – tavaly novemberben, a franciaországi Val Thorens versenyén szlalomban a 25. helyet csípte el. A Port-au-Prince városából Párizsba költözött, s ott üzletemberként tevékenykedő, francia útlevéllel is rendelkező Roy papa, mi tagadás, nem tinédzser, hiszen már unokája is figyeli a németországi vébéhíreket – ezzel együtt Jean Pierre Roy mégsem tudott rekordot dönteni, hiszen 47 éves korával csak a második hely jutott neki az életkorlistán. A vébé legidősebb résztvevője az osztrák-mexikói kettős állampolgársággal rendelkező előkelőség, Hubertus von Hohenlohe, aki a napokban ünnepli 52. születésnapját.

– Az Egyenlítő-közeli Haitin, természetesen nem lehet síelni, noha a Massif du Sud 2400 méterre emelkedik, ám még hósipkája sincs a hegynek, így aztán én is akkor ismerkedtem meg a sportággal, amikor Európába költöztem – mondta a hazája síszövetségi elnökeként is ténykedő Jean Pierre Roy, aki arról is beszámolt, otthon aligha számíthat arra, hogy bárki is kedvet kapjon a síeléshez. – A külföldön élő honfitársaim között akarjuk népszerűsíteni a sportágat, s attól sem zárkózunk el, hogy honosítunk olyan tapasztalt, jó versenyzőket, akik saját hazájukban nem férnek be a válogatottba, Haiti számára viszont sikert és elismerést hozhatnának.
KOMMENTEK
vmate | 2011.02.18. 09:20
pont mint a jamaicai bobcsapat
Bata Attila | 2011.02.18. 09:33
szegény, tegnap tökutolsó lett a férfi óriás-műlesiklás selejtezőjében, majdnem 1 percet kapott az elsőtől, a selejtezőben ...
vasssy | 2011.02.18. 13:41
batus, Erik az Angolna is hírességre volt predesztinálva. Ha megfullad azért, ha nem, akkor meg azért... :-D
Bata Attila | 2011.02.18. 13:44
vasssy, ő is kb. 1 percet kapott száz gyorson az olimpia selejtezőjében, ha jól emlékszem...
vasssy | 2011.02.18. 14:05
igen, ezért említettem meg itt :-)

KAPCSOLÓDÓ CIKK
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.