Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Méteres hófalak a Grossglockner úton

2015.04.23. Stánicz Balázs

Elkezdődött Ausztria egyik legfőbb turista látványosságának, a Grossglockner magashegységi panorámaútnak a takarítása. Az utat helyenként 5-10 méteres hó alól kell „kiszabadítani”. Nyitás a május 1-i hosszú hétvégén.
Idén április 13-án kezdték az út kimarását ratrakokkal, hómarókkal és egyéb speciális erőgépekkel. A munkásoknak nem csak a hatalmas hótömegekkel kell megbirkózni, hanem a rájuk leselkedő lavinákkal is. Április 21-én egy óriási lavina - leszakadási pontnál négy méter mély - zúdult az útra.

Napjainkban három hét alatt megszabadítják a havat a téli hótakarótól, azonban a hőskorszakban 350-400 munkás kézi erővel tette ugyanezt, az 1930-as évek végén 70 napig is eltartott, amíg kiástak.

Az út a salzburgi oldalról Bruck településtől (Kaprun mellett) indul és a karintiai Heiligenblutnál végződik, és olyan nevezetességeket csodálhatunk meg, mint a Grossglockner és Ausztria leghosszabb gleccsere, a Pasterze.

Amennyiben az időjárás kegyes lesz május 1-én nyitnának, ez azonban mindig függ az aktuális hóviszonyoktól. Mivel a térségbe péntek hajnalig 20-50 cm friss havat jósolnak, ráadásul a jövő héten is nagyobb mennyiségű hóra van kilátás, így elképzelhető, hogy a tervezett nyitást csúsztatják.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
h i r d e t é s
h i r d e t é s
h i r d e t é s
Havazás Előrejelzés
UTASBIZTOSÍTÁS
KIEMELT SÍTÁBOROK
MEGÚJULT A SÍELŐK NAPTÁRA
SZAKÜZLET AJÁNLATOK
KIEMELT APRÓHIRDETÉSEK
FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.