Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gleccserszakadékba zuhant egy magyar sítúrázó

2012.04.09. MTI / sielok.hu

Egy magyar sítúrázó férfit vasárnap hajnalban találtak meg az oszták hegyimentők, miután 14 órát töltött egy több mint 10 méter mély gleccserhasadékban. Hihetetlen szerencsével egy bordazúzódással úszta meg a balesetet - adta hírül vasárnap az Osttirol-heute internetes magazin.
A férfi magyar kísérőjével együtt túrázott Kelet-Tirolban, a 3420 méter magas Grossvenedigeren, amikor szombat délután baleset érte: több mint 10 métert (egyes meg nem erősített források szerint 20 métert) zuhant egy hasadékban. Társa nem tudott rajta segíteni, így csak órákkal később volt képes egy menedékházban a mentőket riasztani.

"20:12-kor riasztottak bennünket sms-ben" számolt be a hegyimentők vezetője, Peter Ladstätter. 26-an indultak azonnal a keresésére, köztük egy mentőorvos és két alpinista rendőr. A sötétség mellett nehezítette vállalkozásukat a rendkívül mostoha időjárás: hóesés, szélvihar és köd. Három csoportban próbálták felkutatni a szerencsétlenül járt magyart. Hajnali 3:07-kor sikerült ráakadni. Lényegében nem láttak semmit, tájékozódásukat csak egy műholdas helymeghatározó segítette - mondta el Landstätter. A mentősök meleg holmival látták el a sízőt. "Fel tudott állni a hasadékban és képes volt mozogni. Ezért és jó fölszerelésének köszönhetően némileg melegen tudta tartani magát". 3:20-kor érkezett meg az orvossal a másik csoport, megkezdődhetett a sérült ellátása. Mintegy 400 méterre vitték le akjával (mentőszánnal) a 2 953 méteren található Defreggerhaus menedékházba, ahol a terv szerint megvárták volna, hogy az idő javuljon és mentőhelikopterrel menjenek tovább. A magyar azonban - aki az esést megúszta némi bordazúzódással - visszautasította a tervet - számolt be a hegyimentő és ehelyett saját lábon érték el a következő állomást, Johannishüttét, 2121 méter magasságban. Vasárnap délelőtt végül itt várták be a helikoptert, amely az egész csapatot Prägratenbe szállította.

Az osztrák Kleine Zeitung "húsvéti csodának" nevezte a 35 éves Reicher Norbert megmenekülését.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.