Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Gleccserek: kinyitott Mölltal és a franciák

2014.06.20. Bata Attila

Júniusban már csak a gleccsereken és a fedett csarnokokban találunk havat a közelünkben. Ezúttal maradjunk az Alpokban és nézzünk szét, hogy hol nyitnak, hol zárnak, vagy éppenséggel mi a helyzet azzal a néhány gleccserrel, amelyek még megmaradtak nyárra is a síelőknek.

Ausztria

Tegnap óta ismét lehet síelni a karintiai Mölltal gleccserén. Jelenleg ez a hozzánk legközelebb eső, viszonylag több pályával nyitva tartó gleccser. A weboldal szerint 8:00 és 16:00 óra között három pálya üzemel, a hóréteg a legvastagabb pontján 380 cm vastag. Egy napijegy 43 euróba kerül.

A népszerű kapruni gleccser június 9-én zárt be ideiglenesen. Az újranyitásra már csak egy hetet kell várni, és június 27-től július 20-ig ismét lehet síelni a salzburgi gleccseren. Ezután már végleg bezárnak az idei nyárra és legközelebb a hóviszonyoktól függően nyitnak ki valamikor ősz elején.

Egy kivétellel, a Dachstein gleccseren is üzemelnek a pályák és a liftek, a hóvastagsága 280 cm.

Hintertux évek óta biztos pont, ők jelenleg is nyitva tartanak. Itt jelenleg 11 lift és 18 kilométernyi pálya üzemel, a legnagyobb hóvastagság 340 cm. A napi jegy 40,5 euróba kerül.

Stubai gleccserén is lehet még síelni, egészen július 4-ig, a tervek szerint. Jelenleg 3 pálya üzemel, a hóvastagság 250 cm.

Stubai (Kép: Stubai / Facebook)
Stubai (Kép: Stubai / Facebook)
A síelést tekintve a többi tiroli gleccser zárva tart. Kaunertal június 9-én fejezte be a szezont, a tervezett nyitás: szeptember vége. Pitztalon már május 11-én lehúzták a rolót a síelőknek, legközelebb itt is szeptemberben lehet síelni. Sölden szintén zárva tart a síelőknek. Fontos megjegyezni, hogy ezeken a síterepeken a fontosabb liftek továbbra is üzemelnek, nyáron is szállítanak kirándulókat a hegyekbe.

Franciaország

Itt először a Val d’Isere feletti gleccser nyitott ki június 7-én és július 13-ig tartanak nyitva. Holnaptól két nagyágyú is megnyitja kapuit a nyárra. Szombaton nyit Tignes és Les 2 Alpes gleccsere. Tignes fokozatosan indítja be a lifteket, az igazi szezon július 5-től indul és a végleges nyári bezárásig augusztus 3-ig tart. Alpe d’Huez tízéves szünet után tavaly nyitott ki ismét a nyári szezonban. Ezt az idén is megismétlik, itt várhatóan július 6-tól lehet majd síelni.

Svájc

Itt egyszerűnek tűnik a helyzet, csak Zermatt gleccserén lehet síelni júniusban. Július 19-én nyit a másik gleccser terep Saas Fee, ahol ez már nem csak a nyári szezon megnyitója lesz, hanem a tervek szerint indul a jövő májusig tartó, 10 hónapos idei szezon is.

Olaszország

A csak a nyáron üzemelő Stelvio május 31-én nyitotta meg a kapuit. A helyiek szerint az idén annyi hó esett, hogy húsz éve nem voltak nyáron ilyen jók a hóviszonyok a gleccseren. Jövő héttől az olasz női alpesi válogatott is itt gyakorol.

A Presena gleccser június 9-én bezárt és azóta is zárva tart. Itt ismét fóliával terítették le a gleccser egy részét, így szeptemberig szünetelhet a síelés. Hosszú-hosszú évek után tavaly szűnt meg a nyári síelés Val Senales (Schnalstal) gleccserén, az idén sem nyitottak ki. A következő kinyitó gleccser Zermatt olasz oldala, Cervinia lehet, itt június 28-ra tervezik a nyári nyitást.
KOMMENTEK
tomfekete | 2014.06.21. 14:54
Presena 2014.06.09-én, pünkösd hétfőn zárt be.A fóliákat már leterítették.
http://www.adamelloski.com/it/webca...m-adamello-ski/
Bata Attila | 2014.06.21. 17:24
jogos, köszönöm
TZoli | 2014.06.23. 14:15
Ez a fóliázás lokálisan ideig-óráig megőrzi az elért állapotot, de globálisan nézve egy nagy tévedés.
Lackó | 2014.06.27. 11:19
Zoli! Szerintem éppen "lokálisan" akarják megmenteni a havat, gondolom ők is sejtik, hogy ezzel a föld klímáját nem tudják befolyásolni... :-)
Robin | 2014.06.27. 17:37
Most jól kiszúrtatok velem !! :) Nem tudok dönteni a hétvégére ! :)
TZoli | 2014.07.01. 10:22
De, ezzel is befolyásolják. Amit itt megmentenek, az máshol fog elolvadni. A tudomány mai állása szerint a gleccserek és a sarki jégtakaró, amik őrzik még nekünk a klimát, azaz az olvadás veszi fel a többlethőt. Ha az összes gleccsert letakarják, majd a sarkok olvadnak gyorsabban. Aztán majd ezzáltal is emelkedik az átlaghőmérséklet, még gyorsabb olvadás lesz míg minden el nem olvad.
A takarófólia legyártása is plusz energiát és CO2-t termel, ez is hozzájárul az egész folyamathoz.
Lackó | 2014.07.01. 11:06
Zoli! Ez most komoly?
TZoli | 2014.07.01. 16:23
Tudom, hogy nem tetszik. Nekem se. Rossz irányba megyünk.
Lackó | 2014.07.01. 17:12
Persze én is aggódom, és tudom, hogy rossz az irány, nagyon rossz, de akkor is nehéz elhinni, hogy ekkora felületek letakarása bármit is hozzátenne a felmelegedéshez.
Nyilván nem matematikailag számolható mértékre gondolok, hanem valósan észlelhetőre, mérhetőre.
TZoli | 2014.07.02. 11:35
Nehéz bármelyik összetevőt mérni vagy észlelni. Millió sok apró dolog ami kiadja az 0,1 fok éves átlaghőmérséklet emelkedést. Ez csak egy közüle.
Lackó | 2014.07.02. 15:58
Ezek szerint jól sejtettem a mértéket.
TZoli | 2014.07.02. 17:48
Bonyolult dolog ez a klima. Nem értek hozzá, csak próbálom megérteni az eseményeket. Az első klímakonferencián megkongatták a vészharangot. 10 év elteltével a felmelegedásre vonatkozó drasztikus jóslat nem vált be. Kiderült, hogy más folyamatok indultak el. Ezeket a jelenségeket ma a klimaváltozás indikátoraiként tartják számon. Ilyen a felszíni hőmérséklet emelkedő trendje, a tengerszint emelkedése, az óceánok vizének melegedése, a gleccserek visszahúzódása. És az északi sarkvidéki jégborítás visszahúzódása. A nyílt vízfelület több hőt nyel el a napsugarakból, mint a jégpáncél, ezáltal még tovább fokozódik a felmelegedés. Ezért írtam, hogy ha a gleccsereket úgy próbáljuk megmenteni, hogy leborítjuk hővédő fóliával, csak azt érjük el vele, hogy globálisan hozzájárulunk a légkör felmelegedéséhez.
Lackó | 2014.07.04. 11:00
Zoli! Én tényleg értem ezeket, és jó, hogy le is írod, mert hasznos így összefoglalva olvasni. Hidd el, veled együtt nézem a folyamatot erősen aggódva.

Nekem csak a mértékkel van bajom. Nem tudom elhinni, hogy néhány gleccser részleges betakarása kimutatható hatással lenne a klímára.

Meggyőződésem, hogy mondjuk egyetlen egy kínai, orosz vagy amerikai (mert ugye itt vannak a legnagyobb ilyenek) környezetromboló erőmű bezárásával (kiváltásával), de akár korszerűsítésével ne lehetne nagyságrendekkel nagyobb mértékben hozzájárulni a kedvezőtlen folyamatok legalábbis lassításához. (Mert ezek sajnos megállíthatatlanok, mert nagyrészt természetes folyamatok, de mindenképpen jelentősen lassíthatók lennének.)
Esetleg több erőműről, gyárról ne is beszéljünk...

Arra azért kíváncsi lennék, hogy akik a letakarás ellen vannak, ők hányan mondtak le az autózásról, a műanyagok használatáról, hányan figyelik, hogy amit vesznek, azt milyen, esetleg környezetszennyező technológiával állították elő, és közülük hányan álltak át teljesen zöld energiák felhasználására...
(Ezzel nem téged akarlak piszkálni, csak gondolkodom.)
TZoli | 2014.07.04. 13:00
Minden formáját megértem annak, amikor helyiek óvni védeni akarják értékeiket, féltett kincseiket. Nem is mondanám, hogy ellenzem pl a gleccserek letakarását. Nem is indítanék ilyenről fórum vitát. Csak úgy magunk között hangosan gondolkodtam. Arról, hogy nem ennek kéne a megoldásnak lennie.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.