Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fél méteres friss hó Ausztriában, itt a tél!

2011.01.20. Stánicz Balázs

Fél méteres friss hó Ausztriában, itt a tél! Újra visszatért a tél az osztrák hegyekbe, a nyugati terepek már tegnap részesültek a (j)hóból, átlagosan 30-40 cm esett a tiroli és a salzburgi síparadicsomkban, és még várható folytatás.

60 cm friss hó a Tauern-hegységben

Egy markáns hidegfront vetett végett a napok óta tartó kellemes, napos időnek; a hőmérsékletek újra nulla fok alá zuhantak. Míg kedden verőfényes napsütésben élvezhettük a síelést, addig szerdán igazi páli fordulatot vett az időjárás; szakadó hó és mínusz fokok.

Salzburg tartomány északi síterepein 20-40 cm a frissen lehullott porhó vastagsága, a Tauern vonulatai közt megbúvó terepeken 40-60 cm is előfordul. Dél felé haladva jelentősen csökken a vastagsága; a Nockberge hegyei közt (itt fekszik Turrach is) 15 cm esett. A mai naptól újra hófelhők gyülekeztek az osztrák hegyek felett; egyes helyeken akár 25 cm is lehullhat csütörtök estig.

Mínusz 15 fok és üzemelő hóágyúk

Az elkövetkező napok igen hideg időt hoznak; 2000 méteren ma is -10 fokot mutattak a hőmérők Schladming, Saalbach, Hochkönig és Zell am See sípályáin. A hétvégén ez tovább csökken és a mínusz 15 fok sem kizárt.

Kihasználva a hideget újra gőzerővel üzemelnek a hóágyúk, hogy a már így is vastag hótakarót tovább hizlalják, hiszen egy-két hét múlva ismét felpezsdül az élet az osztrák síközpontokban; Európa-szerte kezdődnek a síszünetek. A jövő hét elejétől a jelenlegi előrejelzések alapján ismét nagyobb havazásra van kilátás; Vorarlbergtől egészen Hochkarig intenzív havazással számolhatunk.

A friss hóval együtt újra jelentős a lavinaveszély; az erdőhatár feletti régiókban a 3-as erősséget is elérheti.

Jól vészelték át a "meleget"

Igaz olyan enyhe idő, mint Magyarországon korántsem volt az Alpokban - különösen a völgyekben ült meg a hideg levegő-; jó néhány hófedte, 1000 m alatti völgyben is mínusz fokokat mértek az elmúlt hétvégén és a hét elején. A múlt heti egy napos esőt a vastag műhavas pályák kibírták, ismét jól vizsgáztak a népszerű osztrák üdülőhelyek (egyedül a határ közeli sípályákon volt szomorúbb a helyzet). Ráadásul 2000 m felett jelentős hó hullott ezen a napon; a magasabb terepeken fél métert is meghaladta; ezeken a síközpontokban porhavas lejtők fogadták a vendégeket, míg az alacsonyabb térszíneken igazi tavasz honolt sok-sok napsütéssel és kellemes hőmérsékletekkel.
KOMMENTEK
vmate | 2011.01.21. 09:57
végre!
feruár elején megyünk.
Essen csak.
snox | 2011.01.21. 13:50
Érdekes cikk, pl Söldenben 1 cm hó sem esett a héten, sőt december 27. óta semmi!!!
admin3 | 2011.01.21. 15:20
A grafikon szerint ha nem is sokat, de azért esett dec. 27 óta http://sielok.hu/holap/solden/ (persze volt némi olvadás is január elején)
elmo | 2011.01.22. 15:23
Hurrá, hulljon a hó (Magyarországon is)!
kakker | 2011.01.24. 10:02
Most jöttünk vissza Salzburg tartományból. Csüt.-Péntek esett a hó, de a pályán nem látszik. azok inkább jegesek. Pályán kívül nagyon jó volt, de azt is lesíeltük már:) Sorry Mozgásvilág

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.