Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hetven szerencsés, akik túlélték a liftjükre zúduló lavinát

2012.03.06. Bata Attila

Hetven szerencsés, akik túlélték a liftjükre zúduló lavinát A csodával határos módon senki sem sérült meg, amikor egy franciaországi síterepen a lavina megindult a hegyoldalban és szinte majdnem betemette az üzemelő liftet. A liften körülbelül hetven utas tartózkodott, akiket helikopterrel kellett kimenteni a lehető leggyorsabban.
Péntek délután 15:30 körül egy hatalmas lavina zúdult le Saint-François-Longchamp síterepén. Valószínűleg ezt a napot nem fogja elfelejteni az a hetven síelő, aki éppen akkor tartott felfelé a Lauzière ülőlifttel. A síterepen hármas-négyes lavinaveszély volt érvényben, és a sílift alatt futó fekete pályát lavinaveszély miatt le is zárták, de úgy ítélték meg, hogy a lift üzemelése biztonságos.

Beszámolók szerint, az ötszáz méter széles lavina nyolc méter mély havat hordott a lift oszlopaihoz. Az alsó állomáshoz közeli ülőszékeket a hó betemette, a legelső tartóoszlopot teljesen elgörbítette a hatalmas hógörgeteg. A mentés azonnal meg kellett kezdeni, mert a helyiek további lavinától tartottak, így a síliften helyet foglaló hetven utast a lehető leggyorsabban, és legbiztonságosabban, helikopterekkel hozták le. Este hat órára már az összes utast sikerült épségben lehozni és biztonságba helyezni.

Saint-François-Longchamp síterepe össze van kötve Valmorellel, amely talán ismertebb a hazai síelők körében. Az ominózus hegyoldal fokozottan lavinaveszélyes, az ott található fekete pálya már egy hónapja zárva volt. A lavina nem csak a tartóoszlopot tette tönkre, hanem megrongálta az állomás épületét is. A majdnem harminc éves lift ebben a szezonban, a fekete pályához hasonlóan már nem üzemel többet.

A bajbajutottak között volt, aki filmet készített a hihetetlen szerencséjéről, íme, a lift oszlopai és ülőszékei lavina után.

Egy videó, az egyik utas felvételeivel együtt
KOMMENTEK
százas | 2012.03.06. 00:17
Most akkor, hogy van ez?
1. A turisták megkapták , amit akartak a pénzükért. vagy
2. Az üzemeltetők megkapták, amit akartak, a pénzüket.
kiskakas8 | 2012.03.06. 08:13
Jujj. Döbbenetes felvételek.
adalbert | 2012.03.06. 11:40
Tavaly előtt szinte minden nap felmentünk ezzel a felvonóval a csúcshoz. Onnan készítettünk gyönyörű felvételeket a környékről. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ilyen felvételeken kell viszont látnom ezt a helyet.
hikefun | 2012.03.07. 06:25
Kár volt bezárni a pályát, mert így már nyár elejéig elegendő hó van az alján is!
lyrics | 2012.03.07. 08:39
Hát ez .......... nem találom a szavakat.
Kedvenc fekete pályám, nagy kár lenne, ha nem építenék újjá a felvonót. Örülök, hogy a helyszínen lévők megúsztak, nagy szerencséjük volt.
Mindig mondom a síelés az egy veszélyes üzem, szerencse is kell hozzá, és most a lezúduló lavina mellett ez is arra járt.
akira | 2012.03.07. 22:29
Tényleg döbbenetesek a képek, de hasonlókra azért számítani kellene ott, ahol lejtők és sok hó is van...
Egyébként pedig ahogy elnézem, nem is biztos, hogy olyan veszélyes volt a mentés, hiszen, a sok hó miatt egyre közelebb került a talaj az ülésekhez, így egyesek akár könnyedén ki is ugorhattak a liftből... :) Mindenesetre óriási szerencséjük volt, hogy nem volt egy kicsit magasabb a lavina...
Stani | 2012.03.08. 07:21
A legnagyobb szerencse az, hogy a liftes már nem engedett senkit se beszállni, így a kötélpályán lévő alsó üléseken nem ült senki. Ellenkező esetben korántsem lett volna ilyen szerencsés kimenetelű. Amúgy jól látszik, hogy a több tonnás elemeket pálcikaként hajlítja össze a hótömeg.
Végh Kornélia Amdrea | 2012.03.12. 21:33
Akirának - nem 80 cm hó volt az ülések alatt hanem 8 m magas, kiváncsi lennék te beleugranál-e?
emilian | 2012.03.13. 07:59
Lavina után a 8m hó majdnem beton keménnyé áll össze, szóval valószínűleg rá lehet ugrani.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.