Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Kiverte egy kislány fogát a csákányos lift Katschbergen

2011.01.01. Bata Attila

Kiverte egy kislány fogát a csákányos lift Katschbergen A szokásos ünnepi zsúfoltság miatt a megszokottnál is jóval több balesetről érkezett hír az utóbbi napokban. Szomorú, hogy sokan még felvonózás közben sem tartják be a legelemibb szabályokat, így okozhatott komoly sérülést egy felelőtlenül elengedett csákány a katschbergi húzóliften.
Pénteken, délelőtt 10:30-kor történt egy tanulságos baleset Katschbergen. Egy 13 éves osztrák hódeszkás lány haladt a felvonóval, közvetlenül mögötte pedig a 14 éves barátnője. A hátsó leányzó úgy döntött, hogy kiszáll a csákányosból, és egy hirtelen mozdulattal elengedte a csákányt, amely az előtte felvonózó lány arcába vágódott. A 13 éves lány szájsérüléseket szenvedett, az egyik fogát pedig kiütötte a csákány.

A hét elején hasonló típusú baleset történt a kelet-tiroli Prägraten síterepén is. Itt egy hatéves német kisfiút ért komoly baleset a mögötte felvonózók felelőtlensége miatt. Az egyik csákányos lift kiszállójánál a fiút követő másik két gyermek túl korán szállt ki a liftből és engedte el a csákányt, amely a kiszállóban tartózkodó hatévest fejen találta. Jött a helikopter, és a kisfiút fejsérülésekkel azonnal a lienzi kórházba szállították.

Katschbergen több baleset is történt a héten, az egyik tettest, aki egy 39 éves holland síelő hölgyet gázolt el hátulról még mindig keresi a rendőrség. Ezért is érdekes hír lehet, hogy a Katschberghöhe karintiai oldalán orvosi rendelő nyílt közvetlenül a pálya mellett, ahol reggel 9 és délután 5 között fogadhatják a sérülteket.

A Katschberghof szállodában nyílt rendelő hasznos lehet abból a szempontból is, hogy a balesetet szenvedett síelőket közvetlenül a síterepen el tudják már látni, nem kell megvárni, amíg a 20 kilométerre található kórházba elszállítják őket. Az új orvosi rendelőt felszerelték modern röntgen, illetve diagnosztikai berendezésekkel. A helyi polgármester szerint ez komoly előrelépés a félmillió vendégéjszakával büszkélkedő síterep számára.
KOMMENTEK
tibor76 | 2011.01.01. 16:05
...pontosan én is így jártam tavaly télen, igaz nem itt. Nekem annyi szerencsém volt, hogy ugyan a bölcsességfogamból egy jókora darab letört, de aztán az egész telelés alatt nem fájt. Azt terveztem, hogy csak akkor megyek el ott dokihoz, ha nagyon muszály. Aztán itthon már felkészültem, hogy húzás lesz, de aztán a dokim megmentette.
Nálam úgy történt, hogy az előttem kiszálló nem a felépített dobbantónak engedte neki a csákányt, hanem jól meglendítette az egyik oldalra, az megkerülte a dobbantót, és szépen az én képembe vágódott. Szerencsém volt, hogy az oldalával kapott el és nem az élével. Ennél komolyabb sérülést is elszenvedhettem volna. Sisak volt rajtam :)
Judyt | 2011.01.02. 00:37
Nagyon brutálisnak tartom, hogy ilyen esetek megtörténhetnek! Azt gondolom, hogy nem csak a figyelmetlenség lehet az oka az ilyen baleseteknek! Nem értem, hogy miért nem teszik olyan távolságokra a csákányokat, hogy azok ne tudják elérni egymást!?
Előfordul sokszor, hogy valaki kiesik a felvonóból, mert még gyakorlatlan, vagy pillanatnyilag elveszíti az egyensúlyát és ez nem gondatlanság. 2 napja előttünk is kiszállt út közben egy anyuka, amikor meglátta, hogy a kisfia kicsúszott az előtte haladó felvonóból. A csákányok meg csak úgy repkedtek. Sőt, a kiszállónál is előfordult, hogy valaki elesett és nem állították meg a liftet. Az illető nem tudott elég gyorsan távozni a kiszállóból és amikor mi szálltunk ki csak kiabálni tudtunk neki, hogy a fejedre vigyázz, és éppen, hogy csak nem találta el a csákány. Mi viszont kénytelenek voltunk ugye kiszállni és elereszteni a csákányt. Ezért nem szeretem a csákányos felvonót! Szerintem az összes közül a legveszélyesebb. És Semmeringben az alsóbb pályákon kizárólag ilyen van a drága pályadíj ellenében. (Csalódás ebből a szempontból.) Balesetmentes sízést kívánok mindenkinek!
IlCapitano | 2011.01.02. 17:24
Én ma január 2-án voltam Katchbergen. A pályák kemények, jegesek. Sokan voltak, és a kevésbé jó sízők is mentek mint a rakéta. Akinek ide jönne, és még nincs lefoglalva szállása, várjon a következő havazásig. Indulás előtt feltétlenül meg kell éleztetni a sít!
Stani | 2011.01.02. 17:50
Alapesetben nem is érik el, így számomra a két barátnő esete kicsit érdekes....

a második már korántsem. A kiszállóhelyeket,ahogy mindenhol tábla figyelmeztet időben(azonnal) jobbra és/vagy balra el kell hagyni. Nem ott mobilozunk, fotózunk, várjuk az ismerőst stb.
PoLizei | 2011.01.02. 21:50
Nekem is pont az jutott eszembe, mint Judytnak. Én is estem már ki jópárszor snowboarddal, még jó, hogy nem öltem meg az előttem liftezőt.
Kobak | 2011.01.03. 06:06
Biztos hogy a síelő volt a felelőtlen? Kicsit ritkábbra kellene tenni a csákányt, vagy a tányérost. De akkor a hosszabb lenne a sor? Csökkenne a bevétel?
hoppaa | 2011.01.03. 09:46
Rettenetesen nem figyelnek egymásra az emberek. Ha valaki kiesik a felvonóból, ott fekszik, és nem is próbál kimászni a nyomból, ha valaki felért, nem csúszna odébb egy métert sem, ácsorog, az utána jövők nem győzik kikerülni - már, ha van hova...
A csákányos felvonókat messze kerülöm, ha lehet, beleakad a hátizsákom, a kabátom. Iszonyat drágák lettek a síbérletek, ezekhez képest a csákányos felvonók kevéssé komfortosak...
Stani | 2011.01.03. 17:38
A csákányos felvonó szelektál, ha egy piros pályára odatesznek egy hatülésest felmegy vele boldog boldogtalan; olyanok is , akik még nem piros pályára valók.
A sorok többnyire azért vannak, mert az emberek "félnek" idegenhez ülni és sokszor 10 percet állsz a hatszékesnél, miközben a hatból sokszor csak 2-3 foglalt. Ezt valahogy meg kellene oldani. Kanadában és USÁ-ban fantasztikus működik a "joinolás"; itt is be kellene vezetni.

Egyébként tényleg rettentően sokan figyelmetlenül síelnek, én az egész telet a hegyekben töltöm, napokat tudnék mesélni hajmeresztő esetekről. Mindenesetre le a kalappal a védőangyalok előtt, mert jó néhány embernél folyamatosan dolgoznak :)
illeskese | 2011.01.04. 18:34
Elmondanád hogy mit jelent a joinolás? Nem hallottam még róla. :)

Szállástippek
Club Funimation Katschberg csillagcsillagcsillagcsillag
Közvetlenül a Katschberg-Ainecki sípályák mellett található hangulatos családi szálloda pazar wellness részleggel és gyermekbarát szolgáltatások óriási választékával. Kisgyerekes családoknak ideális.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Bachbauer apartmanok
Hangulatos kis apartmanház 2-6 fős apartmanokkal a Lungau régió központi részén, 400 méterre a Grosseck/St Martin kiskabinos lift völgyállomásától. Szolgáltatások: ingyenes WiFi, közös társalgó, reggeli, játszótér.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Neuwirt Mauterndorf csillagcsillagcsillag
Tradicionális szálloda Mauterndorf központjában, a Sírégióban, Grosseck, Fanningberg, Katschberg és Obertauern síterepek közelében. Szolgáltatások: síbusz, étterem, wellness, wifi.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.