Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Fél méteres friss hó Ausztriában

2011.04.13. Stánicz Balázs

Fél méteres friss hó Ausztriában Fehér szerdára ébredtek a szomszédos ország lakói, ahol pár nappal ezelőtt már az első virágok nyíltak most fehér lepel borítja a tájat. Helyenként szerda reggelre elérte a frissen leesett hó vastagsága a fél métert is, és esik tovább. A magasabb hegyi utakon ismét kötelező a hólánc.
Az idén április még inkább rászolgál szeszélyes hírnevére. Ott ahol alig egy hete még nyáriasan meleg volt, most mínusz fokok és hópelyhek röpködnek. Valósággal berobbant a tél az osztrák hegyekbe; keddtől mindenütt beborult és elkezdett havazni. A hóhatár gyorsan 1000 méter alá süllyedt, sőt szerda reggel voltak olyan helyek, ahol még 500 méteres magasságban is havazott.

A leesett friss hó mennyisége igen változatos képet mutat, a legjobban a nyugati tartományok jártak; itt helyenként 40-50 cm friss hó fedi a hegyeket. Az osztrák gleccserek közül a jelenlegi két éllovas Dachstein és Kaprun, mindegyik hegyen 40 cm hó esett a reggeli mérések szerint. A havazásnak még koránt sincs vége; a mai napon folyamatos hóeséssel számolhatunk, ami kitart egészen csütörtökig, bár ekkor már egyre gyengülő inzenzítással.
Ausztria ma reggel - 1000 méter alatt
Ausztria ma reggel - 1000 méter alatt
A télies idő a hőmérsékletekben is megmutatkozik, amik jóval a nulla fok alatti tartományban helyezkednek el; 2000 méteren – 10, míg 3000 méteren – 14 fokok röpködnek. Ennek köszönhetően egyes síterepeken újra üzemelnek a hóágyúk; Turrachon sem voltak restek; reggel óta üzemelnek a hóágyúk.

Az elmúlt hétvégén bezárt pályák egy része az újra nyitást tervezi. A salzburgi Zell am See április 11-én zárta a szezont, a havazásnak hála azonban mától ismét fogadja a téli sportolókat. Péntektől megnyugszik az időjárás, a következő jelentősebb hóesésre a jövő hét végével számolhatunk.

Akik most kelnek útra nem árt, ha a hóláncot beteszik az autóba, ugyanis a magasabb hegyi utakon havasak, hókásásak az utak. A Ziller völgyben Zell am Ziller és Gerlos közti szakasz csak hólánccal járható.
KOMMENTEK
toci | 2011.04.13. 18:10
kiralysag! megyunk:)

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.