Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

4 hektárnyi sífelülettel bővülhet az Eplényi Síaréna

2011.11.29.

4 hektárnyi sífelülettel bővülhet az Eplényi Síaréna Várhatóan már az idei szezonban új pályaszakaszokkal bővülhet az eplényi Nordica Síaréna. Az elvi engedélyeket már megkapták a pálya üzemeltetői. Remélhetőleg minél hamarabb indulhat a tereprendezés és a közelgő téli szezonban ki is próbálhatjuk az új lejtőket.

Freeski & Snowboard park, valamint rendezvénypálya

Az egyes csákányostól északra (jobbra) harminc méter szélességben új pálya létesül. Itt alakítják ki új snowboard parkot (az elemek mellett természetesen bőven lesz majd hely elcsúszni) és ez lesz az a pályaszakasz, amely rendezvénypályaként is funkcionál. A rendezvény pálya azért is kiemelt fontosságú, mert így a Síaréna rendezvényei és versenyei nem zavarják majd a pálya többi részén síelőket, nem kell a későbbiekben korlátozni az 1-es pálya forgalmát sem. Így bátran lehet síelni a Síarénában a nagyobb szabású versenyek alatt is.
A sítérképen a jelenlegi állapotot láthatjuk. (még nem kaptunk látványtervet a fejlesztésekről)
A sítérképen a jelenlegi állapotot láthatjuk. (még nem kaptunk látványtervet a fejlesztésekről)
Az új snowboard park 300 méter hosszú lesz. A megszokott elemek mellett ismét megtalálható lesz a földből készült big-air és egyéb kreatív, igazi eplényi újdonsággal várják majd a parkba érkezőket. A korábbi szezonoktól eltérően a parkot FOLYAMATOSAN "shapelik".
Az új pályaszakasz hossza 500 méter, melyet az 1-es csákányos lift fog kiszolgálni.

Az 1-es csákányos lifthez "kétoldali", tehát az eredeti irányból és az új irányból való megközelítést (sorban állást) terveznek, ami segít az 1-es csákányos kapacitásának jobb kihasználásában. A park-rajongóknak elegendő a felvonó első 300 méterének használata, azaz pöröghetnek a parkban.

Kezdők sípályája

A kettes csákányostól keletre (balra) kerül kialakításra az új, igazán kezdőknek való pálya. Szélessége 30-40 méter lesz, hossza 550 méter, a szintkülönbség pedig mindössze 70 méter. Így egy igazi lankás és széles tanulópályával gazdagodik a Sípark.
Ezt a pályát a 2-es csákányos lift szolgálja ki, de ide telepítik a 2-es pályáról a 120 méter hosszúságú tanuló liftet is az igazán kezdők kedvéért.

Új sípálya

A két új pályaszakasz egymásban folytatódik, azaz a tanuló pálya lankáin elindulva az 1-es csákányos nyomvonalába érkezünk, ez folytatódik a snow-park és rendezvénypályánkban, végül az 1-es csákányos beszállójához érkezünk.

Az új pálya teljes hossza 1050 méter, a szintkülönbség 175 méter. Az első 80% kifejezetten lankás, az utolsó 200 méter az 1-es pálya alsó szakaszánál is meredekebb, de még mindig piros jelölésű.

Pálya szélesítések

A 2-es pályát az 1-essel összekötő erdei út - melyet már tavaly is kiszélesítettek néhány méterrel - további "ráncfelvarrást" kap. Ezúttal 20 méterrel lesz szélesebb, és az 1-es pályába való csatlakozást is szélesebbre veszik a balesetmentes csúszás érdekében.
Az 1-es pálya alsó szakaszán néhány bozótot kivágnak azért, hogy 1-2 méterrel szélesebb íveket lehessen húzni.
Alig észrevehető módon, de 2,5 méterrel szélesedik az "ellenlejtő" és a Sólyomhoz vezető út eleje, mely a legkomolyabb forgalmi dugót eredményezte az elmúlt két szezonban. Ezen a kb. 30 méteres szakaszon tilos lesz a megállás, bámészkodás, többiekre várás.

Kiszálló átalakítása, bővítése

Sok kritika érte a sólyom kiszállóját. Szűk volt, meredek volt és sokan ácsorogtak itt. A megengedett legenyhébb kiszállót építik meg erre a szezonra. Ennek eredménye azonban az lesz, hogy azokon a napokon, amikor a hó - napsütés, hóolvadás hatására - lassabban csúszik, - le kell lassítsák a Sólymot néhány tized m/s-mal.

A kiszálló tágasabbá válik. Közel ezer négyzetméterrel nagyobb kiszálló terület lesz, ennek ellenére a korábbi éveknél nagyobb figyelmet fordítanak majd a kiszálló forgalmának biztosítására. A Sólyomtól megközelíthetővé válnak az új pályaszakaszok is.

Összesen 4 hektárral nagyobb sífelület lesz az Eplényi Síaránéban ettől a szezontól!
KOMMENTEK
Szab | 2011.11.30. 10:09
Örülök a hazai fejlesztésnek. :))
akos.g | 2011.11.30. 10:15
Hajra! :) Varjuk az uj szakaszokat!
apricot | 2011.11.30. 11:06
Remélem elsők között tesztelhetem majd a pályákat :-)
Szkíta1 | 2011.11.30. 15:34
Ügyes! Minimális költséggel hatalmas fejlesztés, ami a meglévő infrastruktúra jobb kihasználását segíti elő.
Kár, hogy ebből idén már nem sok minden lehet. Legalábbis szerintem - ismerve a magyar hatóságok töketlenkedéseit. Bár igaz, hogy Eplényben meglepően jól mennek ezek a dolgok
TalposJ | 2011.11.30. 19:43
Örülünk,fiammal kipróbáljuk minél előbb ,hajrá Eplény:)
cannibale | 2011.11.30. 22:26
Jó ilyet hallani a mostani negatív élethelyzetek közepette.Fontos,hogy vannak tervek,koncepciók és ami még fontosabb ezek a tervek itt általában meg is valósulnak.
Azon se lepődnék meg ha jövőre a völgyet kezdenék mélyebbre ásni :D
Hajrá Eplény!!
Szkíta1 | 2011.11.30. 22:30
A hegyet ássák inkább magasabbra!
Basszus! Ha 6 méterrel kisebb, akkor csak domb lenne!
vasssy | 2011.11.30. 23:00
@Szkíta1: amit az aljából kiszednek, felvihetik a tetejére! ;-)
Töri-074 | 2011.12.05. 13:22
Mindent bele Eplény!!! Csak így tovább:-)
franci252 | 2012.11.27. 18:11
Alig várom már, hogy kipróbálhassuk! Szeretnék friss híreket, ha tud valaki. Hogyan is állunk mostanság?

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Hotel Szarvaskút csillagcsillagcsillagcsillag
A Hotel Szarvaskút az eplényi Síarénához legközelebb eső (10 km) wellness szolgáltatásokat kínáló szálloda. Szolgáltatásai: úszómedence, szaunák, gőzkabin, jacuzzi, fitneszterem, gyermekmedence, stb... SZÉP kártya elfogadóhely!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Szépalma Hotel csillagcsillagcsillag
Az Esterházy család egykori ménesbirtokán kialakított, különleges szálloda a Magas-Bakony erdőségeiben található, távol a világ zajától, az eplényi Síarénától kb. 15 km-re. Szolgáltatásai: szauna, gőzkabin, sószoba stb...
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.