Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Obertauern: emlékezés az 50 évvel ezelőtti lavinabalesetre

2015.03.04. Bata Attila

Obertauern: emlékezés az 50 évvel ezelőtti lavinabalesetre Ötven évvel ezelőtt egy sajnálatos baleset történt a salzburg tartománybeli síterep közelében. Egy svéd fiatalokat szállító autóbuszt sodort le a lavina a hegyi útról. A balesetben tizennégyen vesztették életüket. A baleset miatt alakult meg a lavinákat előrejelző intézet Salzburg régióban.
1965. március 2-án szörnyű baleset történt az obertauerni síterep közelében. Délután 16:45-kor a hegyi úton egy diákokkal teli autóbusz kanyargott, amelyet fentről elsodort egy lavina. A hóomlás a buszt a mélybe lökte, a közel ötvenméteres zuhanást 14 svéd diák nem élte túl. Máig ez a régió legsúlyosabb lavinabalesete.

A síterep lelkesen készült a Beatles fogadására. A világ akkori legnépszerűbb együttese március 13-tól, 11 nappal a katasztrófa utána kezdte meg a Help! című filmjének a forgatását a környéken. Az egész környék hangulatát egyszerre jellemezte a baleset miatti gyász és az örömteli várakozás.

Szemtanúk szerint a busz roncsa még sokáig az út mellett feküdt, lavinaveszély miatt egy ideig nem lehetett eltávolítani. Sok arra járó síelőnek örökre beégett az agyába ez a kép.

Kép: SN/Chronik
Kép: SN/Chronik
A síterepnek sem volt könnyű abban az időben. Obertauernt, mint feltörekvő síterepet tartották nyilván, számos diákcsoport töltötte itt a telet. A baleset után a bécsi oktatási minisztérium egy gyors rendelettel – lavinaveszély miatt - megtiltotta a gyerektáborok megrendezését. A síterep mindent megtett a hírneve visszaállításának érdekében. Az ominózus hegyi utat (és az összes veszélyes szakaszt) biztonságosabbá tették. Számos konferenciát szerveztek és rengeteget költöttek arra, hogy bemutassák, ismét biztonságos a környék.

A síterepen már korábban is működött, 1957 óta, lavina-előrejelző csoport. A baleset után úgy döntöttek, hogy létrejön az lavinákra figyelmeztető intézet a teljes salzburgi tartományra. Ennek is most lesz az 50 éves évfordulója.

A környéken ezen a héten megemlékezéseket és gyászmisét tartanak. Az elmúlt ötven évben Obertauern Ausztria egyik élvonalbeli síterepévé fejlődött, hóbiztosságából sokat profitált a környék síterepeivel szemben a gyengébb szezonokban.
KOMMENTEK

Szállástippek
Lüftenegger Panzió csillagcsillagcsillag
Felújított panzió Mauterndorf szívében, Grosseck felvonóitól 1,5 km-re, de Obertauern, Katschberg, Fanningberg is pár perc alatt elérhető. Kétágyas és családi fenyőburkolatú szobák, szauna, gazdag büféreggeli!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Lüftenegger Apartmanház csillagcsillagcsillagcsillag
6 db tágas, akadálymentes apartman összesen maximum 32 fő részére Mautendorf szívében, Grosseck sífelvonótól 1,5 km-re, ahová ingyenes síbusszal jutunk el. Kérésre reggelis ellátás is igényelhető.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Appartements Steinadler
Igényes, 2-8 fős apartmanok Obertauernben, a Grünwaldkopfbahn kiskabinos lift völgyállomásától és a sípályáktól mindössze 120 méterre. Szolgáltatások: teremgarázs, fűtött sítároló, szauna.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.