Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

4 hónap után megtalálták a Tirolban eltűnt fiút

2012.04.23. 2012.05.11. Biró Ágnes | frissítve: 2012.05.11.

4 hónap után megtalálták a Tirolban eltűnt fiút Négy hónapja tűnt el a tiroli Axamer Lizum síterepen a 15 éves Patrick. A fiú január 7-én délután néhány kört egyedül csúszott, majd nem érkezett meg a szüleivel megbeszélt találkozóra. A hegyi mentők, a fiú édesapja, és önkéntes sítúrázók folyamatosan kutattak utána, végül most péntek reggel találták meg.
Május 11-én, pénteken reggel fél 9 körül találtak rá a január elején eltűnt Patrickra. A fiú holttestére egy éppen arra túrázó nő talált rá végül, egy pályán kívüli területen. A tragédia tehát végleg bebizonyosodott, a Wattensből származó Patrick halálos balesetet szenvedett el lesiklás közben.

A hegyen felfelé túrázó nő a hóban látott meg valamit, majd hamar rájött hogy egy ember fekszik ott és riasztotta a mentőegységeket. A helyszínre kiérkező rendőrök a holttestet fejjel lefelé, félig a hóban állva találták meg, ahogyan szülei legutóbb látták őt: kék kabátban, sárga nadrágban és a bukósisakjában. A test mellett közvetlenül hevert a fiú egyik síbotja, majd a párját is megtalálták kb. 8 méterrel lejjebb, a sílécekkel együtt.
Patrickot a piros nyíllal jelölt helyen találták meg, a Dohlennest hütte közelében
Patrickot a piros nyíllal jelölt helyen találták meg, a Dohlennest hütte közelében
"A holttest feletti meredek hegyoldalon már elolvadt a hó. A boncolás eredménye előtt ugyan csak találgathatunk, de szinte biztos hogy egy esés okozta a balesetet" - mondta el Franz Markart, az alpesi rendőrségtől.

Péntek délelőtt a helyszínre érkezett a rendőrség, a hegyi mentők, az alpesi rendőrség valamint a belügyminisztérium egy helikoptere is bevetésre került - ezzel hozták le Patrickot a hegyről. Az édesapára ezután várt a legnehezebb feladat, ugyanis neki kellett a holttestet azonosítania.
A holttestet szállító helikopter
A holttestet szállító helikopter
A 15 éves fiú és szülei helyi lakosok, 2012. január 7-én, szombaton a család Axamer Lizum lejtőin síelt. Patrick egyedül akart néhányat csúszni, ezért szüleivel délután 2 órára beszéltek meg találkozót, ahová ő már nem érkezett meg. Röviddel ezután a szülők értesítették a hegyi mentőket, akik 16 óra körül fogták be a fiú mobiljának a jeleit. A kereséshez bevetettek helikoptereket, speciálisan kiképzett kereső kutyákat és több száz hegyi mentőt, de nem jártak sikerrel a zord időben. A hóvihar és a nagy lavinaveszély miatt a mentést le is kellett állítani egy időre az eltűnést követően.

A helyi hegyi mentők irodavezetője, Josef Gspan például az első naptól kezdve részt vett Patrick keresésében. "Én magam is családapa vagyok és ez a bizonytalanság, hogy nem tudod, mi történt a saját gyerekeddel, ez a legrosszabb, amit apaként el tudok képzelni" - így indokolta meg Josef Gspan, hogy miért nem adta fel a keresést 3 hónap után sem.
Másokat sem hagy nyugodni Patrick eltűnése: közéjük tarzozik Jörg Randl is, az alpesi rendőrség csoportvezetője is. "Én személy szerint újra és újra átgondolom a történteket, és azt kérdezem magamtól, hogy hol lehet még Patrick? Megpróbálok olyan pontokat találni, ahol még nem kerestük őt."
Valószínűleg az olimpiai siklón tette meg Patrick az utolsó útját

Patrick édesapja is mindig a keresőkkel tart. "Két kiindulási nyomunk volt - meséli Jörg Randl - az egyik Patrick utolsó belépése 12.29-kor a szezonbérletével az Olympiabahn völgyállomásánál, a másik pedig a mobiltelefon jele. Sajnos ezek a jelek mindeddig nem vezettek eredményre." A területet, ahol a mobil jelét bemérték többször is átvizsgálták. A fiatal fiúnál pieps jeladó-vevő készülék is volt, de ennek a jelét nem sikerült befogni.

Új nekifutás április végén

Az igen veszélyes és nehéz körülmények ellenére senki sem akarta abbahagyni a keresést: mindenki megnyugvást szeretett volna végre adni a családnak. A tavasz beköszönte új reményt ad, hogy megtalálják a fiút. A hóréteg olvadásával párhuzamosan az egész területen újabb expedíciókat indítanak hegyi mentők százaival és kutyákkal. Folyamatosan jelentkeznek kívülálló sítúrázók is, akik felajánlják szolgálataikat a hegyi mentőknek, hogy segítsenek a keresésben.
A 2340 m magas Hoadl csúcs - innen indulhatott Patrick utolsó, végzetes csúszása

A síterepen január 8-a óta többször volt kiadós hóesés (a hóréteg gyarapodása jól látható a lenti grafikonon), és a hó bizonyára betemette Patrickot. Ha pedig esetleg egy lavina is elsodorta, akkor tényleg csak a szerencse segíthet megtalálni őt, mert szinte bárhol lehet, több négyzetkilométeres körzetben. A terep webkamera képén látszik, hogy még mindig friss mélyhó fedi a hegycsúcsot és környékét, így nem lehet tudni, mikor bukkannak végre Patrick nyomára, ami megnyugvást adhat a szülőknek, akkor is, ha valószínűleg tragikus véget ért a 15 éves tiroli fiú élete.
A hóréteg alakulása Axamer Lizum síterepén
A hóréteg alakulása Axamer Lizum síterepén
KOMMENTEK
biro.erika9 | 2012.04.23. 17:46
Szomorú, de jó látni az ismerősök és ismeretlenek összefogását!
daphy | 2012.05.11. 12:44
sajnos, vagy nem sajnos, de megtalálták...
illeskese | 2012.05.12. 21:45
Ezért nem szabad egyedül csúszni. :(

KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
Szállástippek
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Grauer Bär csillagcsillagcsillagcsillag
Az Innsbruck központjában lévő Hotel Grauer Bär 196 felújított szobával várja vendégeit karnyújtásnyira az óvárostól. A környékbeli sípályákra a szálloda előtt megálló síbusszal juthatunk el, a Nordpark síterephez vezető fogaskerekű vasút pedig 200 m-re található.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.