Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elszabadult svájci frank: még drágább lett a síelés

2015.01.21. Bata Attila

Múlt hét csütörtökön a Svájci Nemzeti Bank sokkolta a pénzügyi világot azzal, hogy eltörölte az eddigi rögzített árfolyamot a svájci frank és az euró között. Ennek következtében a frank hirtelen megerősödött, amely nem sok jót jelent a turizmusnak és az odalátogató európai síelőknek sem.
Mindenféle előzetes bejelentés nélkül, teljesen váratlanul törölte el a Svájci Nemzeti Bank a frank és az euró addigi rögzített árfolyamát. A lépés következtésben a frank euróhoz (és a forinthoz) viszonyított árfolyama rögtön megugrott. A forint esetében azt jelenti, hogy a bejelentés előtt középárfolyam (1 CHF = 263 HUF) már 320 forintra ugrott, vagyis nekünk lassan 20-22 százalékkal drágul minden, ha Svájcba indulunk síelni.

Pedig Svájc eddig sem számított olcsó országnak, de ezek után tovább drágul minden a magyarok pénztárcájának. Például a hétvégén a Németországban 10 euróba kerülő Economist gazdasági magazin ugyanazon példányáért egy svájci újságárusnál már 70%-kal kellett többet fizetni.

2013-ban a vendégéjszakák 37 százalékát az Európából érkező turisták töltötték el a svájci szálláshelyeken. Az euró, a font és egyéb európai valuták gyengülését ez a csoport fogja a legjobban megérezni.

A döntés másnapján egy szállodatulajdonos Gstaad síterepén már ki is posztolta: „Nagyszerű. Megjött az első lemondás. Azt kérdezik, tudom-e a mostani eurós árfolyamnál olcsóbban adni a szállást. Nem akarja valaki megvenni a szállodámat?”

Az idén több „ág is húzza” a svájci turizmust. A szezon elején bevezették, hogy a külföldi üzemeltetésű vendégházakban (chalet) mindenkit legalább a svájci minimumbérre kell bejelenteni. Ezt sok brit utaztató nem vállalta, ezért sorra adták vissza a vendégházakat. Az orosz válság érintette a svájciakat is, átlagosan minden ötödik orosz síelő otthon maradt eddig az idei szezonban.

A legnagyobb veszély, hogy az angol, német vagy németalföldi turisták az olcsóbb francia vagy olasz síterepek fogják választani. A svájciak a helyi síelőkben bíznak, hogy otthon maradnak. De érdemes abba is belegondolni, hogy ők néhány kilométerrel arrébb sokkal többet kapnak a pénzükért.

Példának okáért a svájci-olasz közös síterep (Zermatt) hatnapos közös bérlete eddig is olcsóbb volt, ha valaki az olasz oldalon vette meg euróért. A francia síterepek pedig nagyon reménykednek abban, hogy a genfi reptérre érkező külföldiek inkább a francia síterepek irányába indulnak el. 

Vannak olyan svájci pályák, amelyek már érzik a „veszélyt”. A közös francia síterephez (Portes du Soleil) tartozó két svájci síterep Morgins-Champoussin és Torgon a hétvégén már 15 százalékkal csökkentette árait. Igaz, ehhez az euró zuhanásán kívül az is kellett, hogy amúgy is elég rossz a hóhelyzet arrafelé.

Egyelőre mindenki találgat a jövővel kapcsolatban, sokan borúsan látják a helyzetet, majd szezon végén meglátjuk, mennyit ártott a frank megerősödése a helyi turizmusnak.
KOMMENTEK
Stani | 2015.01.21. 08:32
ennek örülnek a Svájccal szomszédos országok :)

egy idézet:

"Wenn Ende April bei uns der Frühling Einzug hält, kannst du in Nordschweden noch einmal richtig powdern! Besonders für unsere Schweizer Gäste ist das Polar Heliski Camp aufgrund des sehr günstigen Wechselkurses jetzt fast schon ein Schnäppchen!" - egy német szervező, hozzáteszem a Schnäppchen "potom" 5590 euró :)
gradinar | 2015.01.21. 08:44
Csak a pontosság kedvéért: a frank/euro árfolyam nem rögzítve volt, hanem a Svájci Nemzeti Bank intervenciókkal akadályozta a franknak az euróval szembeni 1,20-as küszöbárfolyamhoz képesti erősödését (frankot adott el euro ellenében). Ezt az intervenciós politikát adta fel elsősorban annak költségei, másodsorban az eurozona (és így az euroárfolyam) bizonytalan rövid-középtávú kilátásai miatt.
TZoli | 2015.01.21. 12:08
Csak azt tudnám, hogy a forint ilyenkor miért zuhan az euroval szemben. Aztán a korrekció meg sosem érinti.
TibiF | 2015.01.21. 20:03
Mivel egy ideje Svájcban élek engem is érintett a múlt csütörtöki svájci jegybank döntés. Itt is volt felháborodás, illetve hőzöngés. Az éremnek két oldala van: az egyik, hogy most erősebb lett a CHF az EUR-hoz képes tehát ha pl. átmegyek síelni Ausztriába a napi jegy kevesebbe kerül nekem mint eddig ( a 40-50 eurós napijegyet most megveszem 40-50 CHF-ért, az eddigi 50-60 CHF helyett). Az érem másik oldala, hogy ezzel csökken a svájci termékek versenyképessége, mert ez erős frank miatt drágábba kerül egy termék előállítása. A múlt csütörtöki döntést következményeit majd később látjuk meg, az biztos, hogy Voralbergbe vagy Tirolba így is megyek majd síelni függetlenül milyen döntést hozott a Svájci Nemzeti Bank.

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.