Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hóviszonyok: vegyes a kép a hétvégi síelés előtt

2009.12.03. Bata Attila

Hóviszonyok: vegyes a kép a hétvégi síelés előtt Vasárnaptól keddig havazott az Alpok nagy részén, de hatalmas változásokat nem hozott a hóviszonyokban. Nagy általánosságban elmondható, hogy a magasabban fekvő síterepek jártak jobban, így ha valaki komolyan fontolgatja a síelést, akkor ezen a hétvégén a legjobb pályákat itt lehet találni.
A hételejei havazásnak vannak nyertesei, de sajnos vesztesei is. Dél-Franciaországra a Meteo France kiadta a narancssárga riasztást, 1,5-2 méter havat ígérve, de ebből csak 30-40 cm hullott a déli részen. A magasabban fekvő, slágerterepek végig felhőben voltak, nagyobb megszakításokkal havazott is, 30-40 cm hó hullott a legtöbb helyen, ezzel jelentősen felfrissültek a pályák. Ma reggel csodás, napsütéses, havas reggelre ébredt a Francia Alpok. Nagyon jól járt Olaszország, itt a méteres friss hó sem volt ritkaság. Hétvégén kinyit Mondolé, hivatalosan is megkezdődik a szezon a Tonale gleccseren, ahol 80 cm friss hó hullott. Szintén havazott Svájcban is. Elmondható, hogy szinte az egész hegyvidékre 20-30 cm friss hó érkezett, innen inkább a havazás miatti balesetekről érkeztek hírek.

Ausztriában a gleccserek és a magasabb terepek (pl. Obergurgl, Heiligenblut) jártak jól. Vorarlbergben végre megkezdődhet a többször is elhalasztott szezon. A Salzburg-kártyásoknak nincs jó hírük. Salzburgban csak a magasabb részeken esett sok hó, például a Zell am See melletti Rudolfhütte (2300 méter) környékén 60 centimétert mértek. Az egyik vesztes Saalbach, ahol elmarad a hétvégi rendezvény, hiába esett 15 cm a Zwölferkogel tetején, a völgyben nincs hó.

Küzdenek az időjárással Flachauban. A múlt hétvége után ismét üzemelni fognak, ezúttal több pályát szeretnének megnyitni az 1300 méter feletti részeken. Az üzemeltetők szerint a szokásos novemberi alapkészítés most sajnos elmaradt. Általában két hét alatt készítik el a pályákat szezonkezdetre, erre most összesen három napjuk volt.

Obertauern tegnap kora reggel: egy kevés hó itt is esett
Obertauern tegnap kora reggel: egy kevés hó itt is esett
Maradnak a gleccserek, ahol legalább fél méter friss hó hullott az elmúlt napokban. Kaprun mellett népszerű lehet majd Mölltal is, hiszen itt 80 cm friss havat mértek és egy rendezvény is lesz a hétvégén. A szomszédos Heiligenblut is a hét nyertese, a faluban 20 cm, a síterepen, 1700 méteren 70 cm, a 2600 méter magas Schareck környékén pedig 100 cm hullott hétfő estig. Itt is lehet síelni péntektől a felsőbb pályákon 22 euróért.

Ha már a nyerteseknél tartunk, akkor szólnunk kell Kelet-Tirolról. A falvakat 15-20 cm hó borította be, a síterepek magasságában pedig 40-60 cm hó esett. Hiába jók a hóviszonyok, a tavaly egyesült Matrei és Kals síterepe csak december 11-én nyit ki. Brunnalm in St. Jakob síterepe is jól járt, 80 cm hó esett, így semmi akadálya a hétvégi nyitásnak.

Nem jöttek be a számítások Nassfelden, a nagy havazás elmaradt, 10 cm friss hó esett, ez valószínűleg nem sokra lesz elég hétvégén.

Stájerországban is újabb síterepek nyílnak a hétvégére. Az eddig is üzemelő Turracher Höhe és ski amadé mellett, a szezonnyitást tervezi Tauplitz és Lachtal magasabban fekvő pályáival. Kreischberg már a múlt hétvégén is üzemelt, mostanra már hat liftet lehet használni 28 eurós napijegyért.

Csütörtökön és pénteken újabb meleg front teszi próbára a pályák hórétegét és a síelők idegeit. Péntek estétől újabb lehűlés várható kisebb mennyiségű havazással már az 1000 méter feletti régiókban is.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
AKCIÓ
Pension Kreischberg/Egger-Feiel
Hangulatos kis osztrák családi panzió szobákkal és egy új apartmannal Kreischbergtől 5 percre. Szolgáltatásai: reggeli, szauna, wifi, síbusz, játszószoba, társalgó.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Alpin Murau csillagcsillagcsillag
A hotel 2006 végén nyitotta meg kapuit az Alpok szívében, Murauban, mely kedvező áraival, barátságos vendéglátóival várja egész éven át az aktív sportok szerelmeseit. Szauna, csoportszoba, internet, sítároló van a házban!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Rosenkranz Üdülőházak csillagcsillagcsillag
Igazi kis alpesi paradicsom 1.100 méter magasságban, 3,5 km-re Kreischbergtől. 2-10 fős, régi osztrák bútorzatú apartmanok önellátással, társalgóval, reggeli zsemleszervizzel és közös szaunával.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.