Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Elbukták a szlovákok a zakopanei liftek fejlesztését

2013.02.26. Bata Attila

Elbukták a szlovákok a zakopanei liftek fejlesztését A szlovákokat nagyon, másokat talán kevésbé lepett meg a lengyelek döntése, zakopanei síliftek privatizációjáról. A sokáig csak egyedül pályázó, a Tátra szlovák hegyeit üzemeltető TMR céget a lengyelek nem engedték a következő fordulóba, így nem kerülnek szlovák kézbe a helyi liftek.
Érdekes fordulatot vett a régóta húzódó történet. A veszteségekkel küzdő lengyel államvasutak az előző évtizedek örökségét szerette volna a rendbe hozni. Régi szokás szerint, a vasúthoz tartozik a legtöbb zakopanei sílift üzemeltetése, a vasút saját cégén, a Lengyel Kötélvasút Társaságon (PKL) keresztül. Az lifttársaság ugyan nyereséges, de a lengyel vasút nem, és az értékesítéssel nemcsak a főprofilhoz nem tartozó tevékenységtől szabadulhatnának meg, hanem a privatizációból befolyó pénz is jól jönne az adósságok csökkentésére.

2011 nyarán dőlt el, hogy a lifttársaságot privatizálják, bár osztrák érdeklődőkről is lehetett hallani, de a szlovákok kívül igazán senki sem érdeklődött. Szlovák részről az ország legnagyobb turisztikai vállalkozása, a TMR nyújtotta be ajánlatát. A TMR komoly név a szakmában, az Alacsony- és a Magas-Tátrában számos síterepet (Tátralomnic, Csorba-tó, Jasná stb.), szállodát és aquaparkot is üzemeltetnek. Érdeklődésük a Magas-Tátra lengyel oldala iránt természetesnek mondható.

A tender határideje már tavaly lejárt volna, de a szlovákokon kívül senki sem pályázott, így a lengyelek kénytelenek voltak rádöbbenni, hogy így könnyen szlovák kézbe kerülhetnek a liftjeik. A pályázat határidejét meghosszabbították a tavalyi év végéig, és nekiláttak hazai cégeket keresni és összeállítani a pályázatokhoz. A pályázat előminősítési eredményét február elején jelentették be, vagyis annak a hat pályázónak a nevét, akik továbbjutottak a következő körbe. Nagy meglepetésre a szlovák cég nem volt a továbbengedett hat pályázó között.

A szlovákok természetesen teljesen ledöbbentek a hírtől. Pályázatukat közösen adták be négy Lengyel-Tátrában található önkormányzattal, szerintük messze ez volt a legerősebb pályázat és ők az egyetlenek, akik legalább tapasztalattal rendelkeznek a síterep üzemeltetés területén.

A dolog pikantériája, hogy a TMR tavaly októberben bejegyeztette magát a varsói tőzsdén, bedobta a közös rendezésű 2022-es téli olimpia ötletét is, még egy alagút fúrását is megpendítették Csorba-tó és a lengyel rész között, vagyis komoly offenzívát indított Lengyelország irányába. A szlovák-lengyel közös rendezésű olimpia sorsa ezután érdekes téma lesz majd, hiszen a lengyelek az egész szlovák Tátrát uraló céget, akik nélkül nem lehet közösen pályázni, már az elején kipenderítették, így nem lehet konkurencia a hat továbbjutatott lengyel cégnek.

A privatizáció tehát a szlovákok nélkül folytatódik. A helyiek nagyon remélik, hogy a győztes tényleg komoly fejlesztésekbe fog majd, mert a szlovák oldal (Poprád és Jasná) már eddig is túl sok lengyel síelőt csábított el a zakopanei állapotok miatt.

KOMMENTEK
merida | 2013.02.26. 08:36
Elég "magyaros" íze van a történetnek még úgy is, hogy nyilván nem ismerjük a pontosabb (fontosabb) részeket. Egy veszteséggel működő vállalat el akarja adni a nyereséget termelő divizíóját. Ezt még csak megérteném bár már ez is rossz döntésnek látszik. Persze csak akkor nem ha értéke felett tudja eladni.
Lehet inkább az államvasutat kellene eladniuk :D
Bata Attila | 2013.02.26. 15:11
Mivel már így is elég hosszú a hír, sajnos sok minden kimaradt belőle. A vasút milliárdos veszteséggel (zloty) küzd, a lifttársaság 10 milliós nagyságrendű nyereséget termel évente. Ez arányaiban nem sokat segít a vasútnak. A szlovákok állítólag 500 milliót ajánlottak, ez már jó jött volna a vasútnak.

A "magyaros" részről az jutott eszembe, vajon ugyanígy jártak volna a szlovákok, ha pl. Bánkútat akarták volna fejleszteni? :)
százas | 2013.02.26. 19:34
Lengyelek szájából még nem sok dicsérő szót hallottam a szlovákokról. Talán ok lehetett ez is, bár az üzletben szerintem ez nem számít.
dredd | 2013.02.27. 10:25
Remélem jönnének Bánkútra is, mi minden képen jól járnánk :-)!
sazsolti | 2013.02.27. 15:25
A rossz értelemben vett nacionalizmus még mindig akadályát képezi az unión belüli jó üzleteknek...
BobésBobek | 2013.02.28. 10:20
Szerintem ez érdekes kérdés, ha nincs nemzet érdek és mindenki mindent elad akkor az ember a saját országába cseléd lesz, ( ez van Magyarországon). A Lengyelek úgy néz ki ezt nem akarják. Egy külföldi cégnek csak a saját profitja érdekli és más nem, ezért van az Magyarországon, hogy a cégek nem nagyon támogatnak semmit. Mert nincs személyes kötődésük.

Szállástippek
Hotel Harnas csillagcsillagcsillag
Felnőttbarát, modern szálloda Bukowina Tatrzańska síterep közelében (500 m) és számos más zakopanei síterep vonzáskörzetében. Szobák reggelivel, á la carte étterem, valamint felár ellenében termálfürdő belépő is igényelhető!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
AKCIÓ
Willa Cztery Pory Roku
Hangulatos 33 szobás szállás Zakopane közelében, csendes helyen, szép kilátással a Tátra hegyeire 1-5 fős fürdőszobás szobákkal, reggelivel és ebéddel foglalható.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.