Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Hatalmas havazás: friss hó az osztrák gleccsereken

2012.10.15. Stánicz Balázs

Hatalmas havazás: friss hó az osztrák gleccsereken Markáns hidegfront vetett véget a hétvégi napsütésnek Ausztriában. Hétfő délelőtt óta szinte folyamatosan esik az osztrák hegyekben, immáron a legtöbb alpesi völgy is befehéredett. A hirtelen jött tél több helyütt közlekedési káoszt okozott.
Az elmúlt hét havazásaiból szinte csak a gleccserek részesültek, a leesett 20-40 cm friss hó jelentősen javított már a múlt héten a hó-, és pályaviszonyokon.

Tirolban autópályát zártak le

Vasárnap még remek kiránduló idő honolt az Alpokban, majd hétfőn reggel beborult; elérte a hidegfront Ausztriát. Azóta szinte folyamatosan szakad a hó. Eleinte még magasan, 2000 méterem mozgott a hóhatár, igaz egészen nyugaton, Vorarlbergben már a déli órákban voltak olyan térségek, ahol 800-900 métertől havazott.

Az ország keletebbi részein, így Tirolban és Salzburgban a kora esti órákra süllyedt a havazás a völgyek szintjére, már este nyolc órakor intenzív havazást jelentettek Saalbachból, Kaprunból, Zell am See-ből, Gasteinből, majd később Flachau és Wagrain is beállt a fehér völgyek sorába.
Brenner - Tirol; elakadt kamion @ APA
Brenner - Tirol; elakadt kamion @ APA
A gyorsan jött tél meglepte a Tirolban úton levőket, hétfő reggel lezárták a magasabban fekvő hegyi utakat; a Timmelsjoch felé vezető utat teljes hosszában, csak hólánccal autózható többek közt a Gaschurn és Galtür közti szakasz. Átmenetileg a Brenneren (Tirol) keresztül vezető autópályaszakasz is lakat alá került a hétfő délutáni órákban; elsősorban az elakadt és keresztbefordult kamionok okoztak fennakadást.

Salzburg tartományban is télies útviszonyok

Az esti órákban Salzburg tartomány völgyeit is elérte a havazás; több út csak téli gumival vagy hólánccal járható, mint például a következő szakaszok; Mittersill és Gerlos (Ziller völgy), Katschberg és Obertauern hágó (utóbbi kettőn téli gumi mellett hóláncot is kötelező). Raurisnál az útzár miatt néhány település nem elérhető, Hochkönignél Mühlbach és Hinterthal csak téli gumival járható. Stájerországból kevéssel éjfél előtti helyzet alapján a Sölkl hágót teljes hosszában lezárták.

Egy méteres friss hó a gleccsereken

A völgyek is fehérlenek, a képen Zell am See
A völgyek is fehérlenek, a képen Zell am See
A hidegfront a télies útviszonyok és hőmérsékletek mellett jelentős mennyiségű havat hoz; a hegyekben egészen kedd késő délutánig, estig kitarthat a havazás. Az Innsbrucki Meteorológiai Szolgálat délelőtti hóelőrejelzése szerint egyes gleccsereken akár egy méter friss hó is eshet.

Az osztrák gleccserek gőzerővel készülnek a következő hetekre, hiszen úgy igazán most fog mindenhol beindulni a szezon. Keddtől Dachstein kivételével az összes gleccseren lehet majd síelni, és a jelenlegi havazásokat nézve nem is akármilyen hóviszonyok közt.

Szerdától a borút derű váltja fel és az ezt követő napokban a napsütésé lesz a főszerep, a nagy hó a magasabb térszínekre, többek közt a gleccserekre „költözik”.
KOMMENTEK
Kamil01 | 2012.10.17. 13:06
Ez nagyon jó hír nekünk síelőknek! Azonban sajnos a tudósok érvei és ellenérvei és a fenti hír is mind azt bizonyítják, hogy az emberi beavatkozás, a fosszilis tüzelőanyagok gyors ütemű elégetése és a légköri üvegház-hatású gázok hatására Földünk éghajlata gyors ütemben változik!

KAPCSOLÓDÓ CIKK
Szállástippek
Sporthotel Cristall csillagcsillagcsillagcsillag
A magyar alkalmazottakkal üzemelő szálloda a Stubai-völgyben, Fulpmesben található, 1,5 km-re Schlick 2000-től, a gleccser pályáitól pedig 23 km-re. Kétágyas szobák, családi apartman és hatalmas lakosztály várja a vendégeket.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Hotel Bon Alpina csillagcsillagcsillagcsillag
Felújított szálloda Innsbruck külterületén, Iglsben, a Patscherkofel kabinos lifttől 400 méterre. A wellness részleg szolgáltatásai: fűtött kültéri medence, beltéri medence, gőzszauna, finnszauna, fitneszterem, szolárium, masszázs.
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
Alphotel Innsbruck csillagcsillagcsillagcsillag
Modern szálloda Innsbruck külterületén, a Nordkette fogaskerekű megállótól 3,5 km-re. Panoráma-wellness-szauna részleg a szálloda legfelső emeletén!
Magyarul beszélünk Wellness Pályaszállás
További szállástippek  
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.