Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

241 napos szezon után zár be Arapahoe Basin (USA)

2010.06.06. Bata Attila

Az utóbbi öt évben minden szeptemberben vágyakozó szemekkel követjük, hogy melyik amerikai síterep nyit ki először az adott szezonban. A szokásos verseny már egy apró jele annak, hogy közeleg a szezon. Másodiknak nyitott, és most utolsó előttiként zár Arapahoa Basin síterepe, 241 nap után.
Arapahoe Basin: nyári síelés Coloradoban - Fotó: Casey Day
Arapahoe Basin: nyári síelés Coloradoban - Fotó: Casey Day
Loveland vagy Arapahoe Basin? Melyik magaslati terep kezdi meg elsőként a szezont Észak-Amerikában? Az idén Loveland lett a győztes, Arapahoe Basin „csak” október 9-én fogadhatta először a síelőket, azóta azonban megállás nélkül mentek a liftek, hogy vasárnap, 241 nappal később bezárja kapuit a síterep.

Havazás szempontjából lehetett volna jobb is a szezon, az idén nem jött össze a szokásos adag, a kb. kilenc méter hó az egész szezonban. Jó kezdés után jött egy kis visszaesés, január és március között jóval kevesebb hó esett a szokásosnál, de az április és május átlagon felül teljesített. A felemás hóviszonyok ellenére sem panaszkodhat a síterep, hiszen az 1946-os fennállásuk óta valószínűleg ez lesz a harmadik legjobb szezonjuk.

A mai, vasárnapi, utolsó napon is két lift és nyolc pálya üzemelt, no meg természetesen az élménypark. Akik még egyet csúsztak ebben a szezonban, a kásásodó hó mellett, abban az élményben is lehetett részük, hogy a csúcstól teljesen lesíelhettek a völgyig.

A síterep már javában készül a jövőbeli fejlesztésekre, amely ilyen hosszú szezon és a rövid nyári szünet miatt nem egyszerű. Az egyik ülőszékes lift helyére egy modern négyszemélyes lift kerül. Érdekesség, hogy a régi ülőszékeket a síterep az interneten adta el, darabját 450 dollárért. Nem kis meglepetésre a 110 darab ülőszék hét perc alatt el is kelt az internet segítségével.

Arapahoe Basin ugyan bezár, de a Kaliforniában még marad üzemelő síterep. A május végi havazás nagyon komoly hóréteget varázsolt a kaliforniai pályákra, több síterep is újra kinyitott. Mammoth Mountain továbbra is síelhető. Itt fantasztikus szezont zárnak majd valamikor, a tervek szerint az amerikai nemzeti ünnepen, július 4-én. Egész szezonban rengeteg hó esett, amely még simán kitart, sokan síelnek már pólóban, vagy kötik össze a reggeli síelést egy délutáni szörfözéssel.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.