Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Vigyázat! Egyre több a halálos baleset a síterepeken

2009.11.15. Bata Attila

Vigyázat! Egyre több a halálos baleset a síterepeken Mostanáig sikerült visszafognom magam, hogy ne hozzam elő kedvenc vesszőparipámat, de most már itt az ideje, hogy aggodalommal tekintsek a következő szezon baleseti statisztikái elé, és felhívjam mindenki figyelmét arra, hogy a síelés veszélyes üzem, vigyázzunk magunk és mások biztonságára.
A tavalyi szezonban 58.100 baleset történt az osztrák pályákon a KfV (Kuratorium für Verkehrssicherheit) adatai szerint. Ez a szám rémisztőnek tűnik, még akkor is, ha figyelembe vesszük, hogy a szezonban körülbelül 9-10 millióan használták az osztrák pályákat és a síliftek körülbelül 600 millió liftezést regisztráltak az egész országban. A két „legveszélyesebb” tartomány Tirol és Salzburg, ahol majdnem 15.000 körül van a sérültek száma.

A tanulmány adatiból még apránként idézünk a következő hetekben, hogy minél jobban rögzüljön a figyelmeztetés, de a legfontosabb okok között természetesen a gyorshajtás szerepel. A képességek és a pályaviszonyokhoz képest gyorsabb tempó mellett a figyelmetlenség a második leggyakoribb oka a baleseteknek. Az esetek jelentős része akkor következik be, ha valaki becsatlakozik egy pályára, vagy átcsúszik a pálya másik oldalára, anélkül, hogy alaposan szétnézne.

A halálos balesetek száma is egyre jobban emelkedik, igaz ide nemcsak a pálya, hanem a pályán kívüli balesteket is beszámolják. 2006/2007-ben 42, 2007/2008-ban 50, tavaly pedig 60 halálos esetet követeltek télen az osztrák hegyek (tegyük hozzá, hogy a 2006/2007-es szezon nagy része eléggé rossz hóviszonyokat hozott). A tavalyi 60 áldozatból harminckilencen sítúrázás közben vesztették életüket, közülük harmincegyet a lavinák vittek el. Közvetlenül az osztrák sípályákon bekövetkezett baleset miatt tavaly huszonegyen haltak meg, öttel többen, mint egy szezonnal korábban.

A fent említett osztrák szervezet az idei szezonra 56.100 balesetet jósol az osztrák pályára. Előrejelzésük szerint, jóval nagyobb az esély, hogy beleszaladunk egy balesetbe, ha reggel lécet csatolunk, hiszen balesetet szenvedettek 77 százaléka síelő, 23%-a a deszkások közül kerül majd ki. Legközelebb a sérülések jellemző típusaival és a lehetséges megelőzésekkel folytatjuk.
KOMMENTEK

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK
h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.