Adatvédelmi tájékoztatónkat itt találod. A minőségi szolgáltatás érdekében sütiket használunk.
ELFOGADOM

Halálos baleset egy svájci síkrossz versenyen

2012.03.11. sielok.hu

Halálos baleset egy svájci síkrossz versenyen A kanadai Nick Zoricic hatalmasat bukott a szombati síkrossz verseny egyik futamában. Az élőben közvetített futam végén, közvetlenül a cél előtt, egy bukás után a pálya melletti védőhálóban kötött ki. A síelőt helikopterrel kórházba szállították, ahol belehalt sérüléseibe.
A síkrossz a szabadstílusú síelés (freestyle) egyik versenyága. A nemzetközi sí szövetség először a 2010-es kanadai olimpián vette fel az olimpiai számok közé, nem titkoltan azért, mert látványossága segíthet a síelés népszerűsítésében – főleg a fiatalok körében. A síkrossz versenyeken, a hódeszkások hasonló versenyének mintájára, kiépített, ugratókkal, éles kanyarokkal tűzdelt pályán négyes (vagy hatos) csoportokban indulnak a versenyzők. A verseny azért is izgalmasabb mert a versenyzők nem az órával, hanem egymással versenyeznek.

A kanadai Nick Zoricic már harmadik éve versenyzett a sportág Világ Kupájában, a tegnapi volt a 36. versenye. Az előző évben ötödik volt a VK pontversenyében, a 2011-es világbajnokságon a nyolcadik helyen zárt. Ahogy a neve is mutatja az egykori Jugoszláviában, Szarajevóban (ma Bosznia-Hercegovina) született egy évvel a szarajevói téli olimpia előtt 1983-ban. Ötévesen került Kanadába, ahol édesapja egy helyi síklub alpesi csapatának edzője volt. Zoricic is a „hagyományos” alpesi sportágakkal kezdte, később váltott át a síkrosszra.

A szombati előfutam utolsó ugratóján az ugrás után a pálya melletti hálóban ért földet, majd sokáig mozdulatlanul feküdt a havon. Helyi segítségnyújtás után azonnal kórházba szállították, de egy órával a beszállítása után az orvosok halottnak nyilvánították. A szervezők a többi versenyt lefújták, a kanadai csapat este gyertyás megemlékezést tartott a baleset színhelyén, a célegyenesben.

Nick Zoricic 29 éves volt, pont annyi, mint a két hónnappal korábban egy edzésen életét vesztő honfitársa, egy másik szabadstílusú síelő, Sarah Burke. A szombaton Krajnska Gorában győztes amerikai síelő, Ted Ligety twitter üzenetében emlékezett meg az elhunyt kanadai síelőről. "A síelés egy nagyszerű sport, sokat ad, de néha el is vesz. Ez egy szomorú nap, hogy elveszítettük Nick Zoricic-cset, hiányozni fogsz haver."
KOMMENTEK
illeskese | 2012.03.11. 21:46
:(

h i r d e t é s
facebook twitter youtube instagram linkedin pinterest google cégem rss tiktok

Megjelenési ajánlatunk:
sielok.hu © Copyright 2000-2024 - Síelők Bt.